TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Perusharjoitteet - timanttinilkat (Tomy 2008-11-30 21:54)

Perusharjoitteet - timanttinilkat

Tomy
2008-11-30 21:54

Timanttinilkat - kestävät kuin timantti, säihkyvät kuin timantti.

Ojenna jalka suoraksi eteenpäin kohti lattiaa. Polvi ojennettuna, nilkka ojennettuna. Sääri ja jalkapöytä jatkavat reiden yläpinnan linjaa. Varpaat kipristyvät aavistuksen verran jalkapohjaa kohden. Nilkka on aavistuksen verran taittuneena ulospäin, ei missään nimessä sisäänpäin.

Jos katsot jalkaa itse, sekä varpaat että nilkka näyttävät katoavan jalkapöydän taakse. Katsottaessa edestäpäin nilkan luut katoavat jalkapöydän taakse. Jalka on kuin yhtenäinen peitsi, jonka kruunaa peitsen päässä oleva timanttinilkka. Tätä aarretta esitellään ylpeänä koko tanssikansalle.

Astuttaessa eteenpäin varpaan kärjet koskettavat ensin lattiaan, jonka jälkeen varpaat leviävät kiinni lankkuihin ja päkiä koskettaa maata. Sitten paino rullaa jalkapohjan kaaren yli kannalle. Kuvittele, että puristat jalkapohjallasi märkää pesusientä täysin kuivaksi lattiaa vasten.

Vastaavasti takajalka rullaa irti lattiasta, mutta käänteisessä järjestyksessä: ensin irtoaa kanta, sitten päkiä ja lopuksi varpaiden anturat ja jäljelle jää vain ukkovarpaan kärki. Takajalka muodostaa yhtenäisen linjan lonkasta varpaan kärkeen.

Ojenna jalka suoraksi sivulle. Samalla tavalla kuin eteenpäin ojennettaessa sekä ylhäältä että edestäpäin katsottaessa nilkan luut lähes häviävät jalkapöydän ja säären linjan taakse. Nilkka on aavistuksen verran taipuneena ulospäin. Ukkovarpaan kärjen sisäsyrjä koskettaa lattiaa.

Siirrä painoasi kohti ojennettua jalkaa. Ukkovarvas ottaa ensimmäisenä painon vastaan ja levittää sen muille varpaille. Nouse hetkeksi molempien jalkojen päkiöiden varaan. Pyri pitämään painopiste sisäsyrjillä. Varo etteivät nilkat muljahda ulospäin. Jatka painonsiirtoa ja annan painon rullata jalkapohjan yli kannalle. Vapaa jalka jää nyt ojennettuna kiinni lattiaan.

Jalkaterien käyttöä ja niiden lihaksia tulee harvoin harjoitelleeksi erikseen, vaikka tanssissa ne kehon eri osista ovat kaikkein kovimmassa paineessa - koko ajan lattiassa ottamassa koko painon vastaan. Jalkaterä vastaanottaa ja jättää lattian jokaisella askeleella ja osoittaa liikkeen suunnan.

Kirjoittajan avainsanat: perusharjoite, nilkat

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu