TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Yliseuraaminen (Krisse 2008-11-04 9:05)

Tanssiminen musiikkiin vs. tanssiminen vientiin

Twototango
2008-11-13 16:09

Elisa: "Tämähän on aivan liian hidasta - kyllä naisella on jo askelta 1 ottaessaan yleensä mielessä askel 2 vaikka siihen ei vientiä olisi vielä tullutkaan."

Olet ymmärtänyt ajatukseni täsmälleen oikein. Ja jos vielä viilaan pilkkua termiä täsmentämällä, tuo askel 2 on naisella enemmänkin kuin mielessä, se on lihasmuistissa automatisoituna kroppaan. Silloin se on vieläkin nopeammin otettavissa käyttöön, sitten kun se vientisignaali tulee. Jos se olisi pelkästään mielessä, voi olla, että reaktioaika ei riitä.

Ja jos pilkkua viilataan edelleen, naisella ei ole askeleella 1 lihasmuistissaan vain "askel 2" vaan ehkä parikymmentä variaatiota ja variaation variaatiota, joista otetaan käyttöön se, mikä parhaiten vastaa miehen antamaa vientisignaalia.

Kun sanoin, että tämä ei ole ongelma, johtuu mielestäni siitä, että tanssin rytminen liike - johon kuuluu tietty oletus tulevasta (siitä askeleesta 2) - on ihmiselle niin luontaista. Tanssihan on oikeastaan vain kävelyn variaatiota ja kävely automatisoidaan kroppaan jo yksivuotiaana. Siksi "tanssin rytminen liike" on aina olemassa, ainakin jossain määrin, ihan aloittelijoillakin. - Tämän vuoksi aloittelijoitakin voi olla yllättävän helppo viedä. - Ja koko tanssin opettelu lähtee luontaisesti tämän kropan rytmisen liikkeen kautta.

Tämä itsestäänselvyys on siis mielestäni oleellisesti vienti-seuraamisessa mukana. Ja koska se on niin itsestäänselvyys, sitä ei onnistuneen vienti-seuraamisen osatekijänä ehkä niinkään pohdita. - Vienti-seuraamisen muita osatekijöitä mielestäni ovat itse se vientisignaali ja siihen vastaaminen sekä sen signaalin ajoitus.

"Käytännön merkitystä tällä tuskin on paljonkaan, mutta mielenkiintoista pohdintaa!"

Juu, olen tässä tehnyt tavallaan itsestäänselvyydestä numeron. Asia ei ole sillä lailla käytännön kannalta tärkeä. Pelkkää teoriahömpötystä. :-)

Kirjoittajan avainsanat: vienti, seuraaminen

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu