TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Vartalon painon vapauttaminen? (Tomy 2008-10-26 21:34)

Vakiotanssitekniikkaa - vartalon painon vapauttaminen, vienti ja seuraaminen

Tomy
2008-11-12 22:16

Kyselin esimerkkejä vartalon painon vapauttamisesta. Opin äskettäin eräitä harjoituksia ja laitan ne tässä jakoon.

Harjoitus 1: Tartutaan paria käsistä kiinni. Nojataan molemmat suoralla selällä taaksepäin. Koukistetaan polvia ja laskeudutaan hieman alaspäin ja noustaan takaisin ylös. Varotaan, ettei takapuoli pyllisty taaksepäin. Siirretään painoa oikealle jalalle ja tehdään laskeutuminen ja nousu. Siirretään painoa vasemmalle jalalle ja sama lasku ja nousu. Tavoitteena on löytää oma painopiste ja kuinka se on yhteydessä selkään. Ajatuksena on, että vaikka polvet joustavat ja painopiste siirtyy hieman alaspäin, selkä tanssii koko ajan pitkänä ylöspäin. Vartalon paino on tässä harjoituksessa koko ajan "viritettynä" tanssiasentoon sisältyvään jännitteeseen.

Harjoitus 2: Tanssiote tai harjoitusote (molemmat kädet kyynärpäiden tai lapojen ympärillä). Valssin peruskuviot, esim. käännös oikealle (natural turn). Ennen liikettä laskeudutaan alaspäin, kuten harjoituksessa 1. Kun on laskeuduttu riittävän syvälle, vapautetaan jännite ja mies liikkuu eteenpäin (oikean käännöksen ensimmäiset kolme askelta). Pysähdytään uuteen asentoon. Laskeudutaan tässä asennossa samalla tavalla syvälle alaspäin ja haetaan välille jännite. Jälleen vapautuksella lähdetään liikkeelle ja tanssitaan oikean käännöksen loppuosa (seuraavat kolme askelta).

Tästä harjoituksesta tuli tunne kuin olisi pidätellyt keinulautaa tai jousta ja sitten päästänyt sen heilahtamaan eteenpäin. Mitään tarvetta puskea kohti paria ei ollut, koska ennen liikettä oli molemminpuoleinen veto, jonka sitten yhdessä vapautimme. Samoin hetkittäin käsissä ja ylävartalossa tunsi, että tanssiasento laajeni ennen liikettä. Kädet ja muoto olivat elävät ja hengittävät. Vienti ei enää tuntunutkaan vienniltä, vaan molemmista tulikin vapautetun liikkeen seuraajia, jonka jälkeen kerättiin jälleen uusi jännite tanssiasentoon. Enemminkin tunsi itsensä merkinantajaksi: nyt singahdetaan. Vaatii äärimmäistä valppautta molemmin puolin.

Tämä tarina liittyy mielestäni läheisesti myös toiseen keskustelusäikeeseen, nimittäin Tanssiminen musiikkiin vs. tanssiminen vientiin, jossa on keskusteltu viennistä ja seuraamisesta ja musiikkiin tanssimisesta. Ehkäpä näistä harjoituksista voi saada joitain ajatuksia miten nopea reaktioaika syntyy viennissä ja seuraamisessa.

Kirjoittajan avainsanat: vakiotanssit, vartalonpaino, vienti, seuraaminen

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu