TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Hietsulla hikoilemassa (Suke 2008-11-09 23:49)

Viennin odotuksen viemisestä

Walker
2008-11-11 15:51

Usein erilaisissa avoimen otteen tansseissa daami kyllä ottaa ulkoa opittuna jiven ja boogin ykkösen ja kakkosen vaikka niitä ei veisikään. Mutta jiven ja boogin ykkösen ja kakkosen ottamista viennin perusteella ja vapain suunnin on käsitykseni mukaan opetettukin vasta muutaman vuoden ajan. Aikaisemmin kun askelien suunnat olivat "kiveen hakatut" niin pääsääntöisesti tansittiin myös automaattisesti ilman vientiä ja usein jokin muu vientisuunta tanssittiin jopa vientiä vastaan. Nykyisin useampikin ohjaaja opettaa jivessä ja boogissa ykkösen ja kakkosen tanssimaan viennin mukaan vapain suunnin. Käytännössähän tämä tarkoittaa myös sitä, että jive ja boogi ovat sama tanssi, kun sitä aikaisemmin oleellista eroa ei enää ole ja lavoilla tanssittava jive on kehittynyt muilta osin jo aikaisemmin boogimaiseksi. Noin neljä vuotta sitten opettelin boogin ykköstä ja kakkosta korostetusti tanssimaan vaipain suunnin, siis myös jiven rock askeleen tapaan ja jiveä hiukan myöhemmin, siis myös boogin kävelyn tapaan.

Jivessä ja boogissa ja myös fuskussa vientiin ja vapaisiin suuntiin perustuvan askelluksen ja vakiosuuntaan automaattisesti otetun askelluksen eron huomaa mielestäni korostetusti. Taisin kaiken lisäksi hämmentyä melkoisesti kun ansimmäisen kerran sattui tanssitettavaksi vain viennin mukaan tanssiva jive/boogin tanssija - niin automaatiseksi oli minullakin kehittynyt se että ykkösen ja kakkosen daamit tanssivat lajinomaisesti automaattisesti vakiosuunnin ilman vientiä.

Yleisesti minulla ei ole käsitystä siitä, kuinka yleisesti jiveä ja boogia opetetaan lavatanssiksi käytännössä saman formaatin mukaan. Vai onko minulla ollut vain huonoa tuuria. Joka tapauksessa muutama daami odottaa selkeän viennin suunnan jiven ja boogin ykköselle, tai muussa tapauksessa he tanssivat perustaa paikallaan.

Kirjoittajan avainsanat: jive, boogi, seuraaminen, vienti, suunta, rock askel, rock, askel, kävely, kävelyaskel

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu