TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tanssiminen musiikkiin vs. tanssiminen vientiin (Humppis 2008-11-04 16:18)

Rytmin rikkomisesta

Twototango
2008-11-10 15:13

Jerryjee: "Tulee mieleeni jazz-musiikki, jossa monesti kokeillaan hyvinkin monimutkaisia rytmikuvioita ja niitä vielä rikotaan improvisoivassa soitossa. Esimerkiksi rumpusooloja kuunnellessa voi se "ykkönen" olla hukassa hetkisen aikaa, eikä sitä välttämättä olekaan. Mutta kuitenkin tällaisessa rikkomisessa on joku idea takana, englanniksi hyvä sana on "pattern" - onko "kuvio" tai "kaava" sille tarpeeksi yksiselitteinen käännös? Jonka kohtuullisen harjaantunut kuulija voi havaita. Free Jazz on sitten asia erikseen, mutta täysin rytmistä piittaamattomaan tanssimiseen ei lavoillakaan haluta mennä."

"Eli tämä pattern/kaava minusta pitää tanssirytmin rikkomisessa löytyä.---"

Jep. Rytmin rikkominenkin täytyy olla tietyllä tavalla rytmistä. Jos rikkoo esim. valssin rytmin liittämällä tanssin sisälle kuviosarjan, joka on täysin irti valssin rytmistä, ei nainen pysy viennissä mukana vaikka vienti olisi kuinka hyvää ja selkeää.

Eli juuri sillä seuraajan automaatiolla ja oletuksella, jota tässä pitkään selitin, tarkoitinkin juuri sitä, että tietty "pattern" on joka tanssilajissa ja sille lajille ominainen, joka pattern täytyy olla naisellakin hallussa ja tanssissa ensisijainen. Vienti ikään kuin liitetään vain tämän pattern:n päälle. Tietysti aivan itsestään selvä asia, josta saa vain selittämällä monimutkaisen.

Kirjoittajan avainsanat: rytmi, seuraaminen, vienti

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu