TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Yliseuraaminen (Elisa 2008-11-03 20:21)

Summa summarum

Twototango
2008-11-05 15:33

Jora: "Käytännössä nuo reaktioajat ilmeisesti vaihtelevat naisesta ja varmasti miehen vientitekniikastakin riippuen. Jos reaktioaika on jonkun kanssa liian pitkä, tanssin nautinnollisuus alkaa kärsiä. Silloin voisi periaatteessa aikaistaa vientejä, mutta ainakin itselle totutusta ajoituksesta poikkeaminen on turhan haastavaa.

Kun hirvi juoksee pusikosta tielle, taitaa kulua noin sekunnin reaktioaika ennenkuin kuski painaa jarrua tai kääntää rattia. Onneksi tanssinaiset ovat paljon nopeampia, parketilla sekunnin viive olisi ehdottomasti liikaa. Kahdella asialla naiset tuossa pärjäävät, ennustaminen ja/tai viennin seuraaminen.

Musiikki on ennustettavaa ja usein myös askeleet. Jos nainen ja mies löytävät musiikista rytmit samalla tavalla ja käytetään vakiintuneita askelsarjoja, tanssi saattaa sujua ihan kelvollisesti ilman että vienti- tai seuraamistaito olisi kovin kehittynyttä.

Edelläoleva on ihan hyväksyttävää, mutta ehkä ei ihan tanssimisen syvimpien periaatteiden mukaista---"

Minusta sinä olet ymmärtänyt juuri sen pointin, jota ajoin teoriallani takaa. Se, onko teoriani oikea, onkin sitten toinen juttu, mutta siksipä juuri siitä tänne kirjoitin. Itse ajattelen sen pitävän ainakin joiltakin osin paikkaansa, koska se pohjautuu omiin käytännön havaintoihini. Toki havainnoista tekemäni johtopäätökset voivat olla vääriä.

Summa summarum: Minä en usko, että pelkästään reaktioaikojen eroilla pystytään selittämään sitä, että toinen ehtii vientisignaaliin vastaamaan riittävän aikaisin ja toinen ei. En myöskään ihan purematta niele sitä teoriaa, että automaatiolla ja opettelulla itse vientisignaalin reaktioaikaa pystyttäisiin merkittävästi parantamaan. Takana on vahvempi vientisignaalia edeltävä liikkeen automaatio, johon päästään erinäisin keinoin ja joista keskustelun alussa juuri niitä teorioita heitin.

Tämä liikkeen automaatio on se peruskeitos, johon sen tanssin suolan tekee juuri se, että tämä automaatio laitetaan koetukselle. Tällöin leikitellään sillä reaktioajan viiveellä. Tällöin se, että nainen ei ehdikään niin nopeasti reagoida, eli viive, otetaankin käyttöön yhdeksi tanssin elementiksi! Se, että tanssi sujuu tästä huolimatta, johtuu tietysti osin naisen herkkyydestä vientisignaaleille, mutta reaktioaikoja ajatellen erityisesti siitä, että mies tehdessään tällaisen automaation rikkomisen tietää, että nainen tarvitsee siihen enemmän aikaa, ja siksi sitä aikaa myös enemmän antaa. Tämä on sitä luovuuden mauste, johon Humppikselle kirjoittamassani vastineessa viittasin. Puhuin 2-5 %:sta. Taitavilla viejillä se voi toki olla enemmänkin (ja sitä voi käyttää toki naisetkin, mikä on aina kivaa). Perustanssi on kuitenkin mielestäni sitä perushuttua, mikä pohjautuu seuraajalla hyvin vahvasti vientisignaalia edeltävään liikkeen automaatioon, mikä puolestaan luo pohjan paritanssin onnistumiselle.

Näin. Two poistuu teorioineen rikkomaan ihanaisten naisten automaatioita jonnekin hämärien tanssisalien uumeniin. Joskus siitä syntyy ihan mukava keitos, toisinaan taas nainen tietää jo rivissä allekirjoittaneen uhkaavasti lähestyessä, että tästä taitaa tulla aikamoinen soppa.

Viiveellisen viipyileviä tanssihetkiä!

Kirjoittajan avainsanat: vienti, seuraaminen

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu