TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Yliseuraaminen (Krisse 2008-11-04 9:05)

Tanssiminen rytmiin vs. tanssiminen vientiin

Twototango
2008-11-04 19:11

Humppis: "Entä reaalitodellisuudessa tanssiminen -siis lavaolosuhteissa, joissa arvaamattomat tapahtumat ympärillä pakottavat viejän tekemän yllättäviä muutoksia tanssiin? Läheskään aina niitä ei voida osuttaa rytmin mukaan, mutta tanssin on silti jatkuttava."

Mutta eikö olekin juuri siten, että silloin kuin yllättävä tapahtuma rikkoo rytmin tai viejä tekee sen tietoisesti, vienti-seuraamiseen tulee suurempi viive? Jos koko tanssi olisi yhtä "viiveellistä", ei tanssi kokemuksena tuntuisi sujuvalta.

"Myös ns. luovat tanssipersoonat, joita on yhä enemmän myös lavoilla, rikkovat rytmiä oman fiiliksensä ja tilanteen mukaan, mikä ei välttämättä vastaa seuraajan käsitystä saati ennakko-odotuksia. Silti tämän on lähdettävä mukaan kaikenlaiseen hassutteluunkin -jopa täysin rytmikäsityksensä vastaisestikin."

Mielestäni toinen seikka, joka on pohjalla seuraamisen sujuvuuteen ja oikea-aikaisuuteen, on oletus ja automaatio. Jotakin tanssijaa toki voidaan pitää innovatiivisena ja luovana ja niin tietysti johonkin rajaan asti onkin. Kuitenkin tuosta innovatiivisuudesta ja luovuudestakin on useimmiten löydettävissä jokin kaava, joka kuitenkin toistuu.

Taidoiltaan keskiverrolta naiselta tuollaisen viejän kanssa tanssiminen on haasteellista. Hän saattaa tarvita usemman tanssikerran tämän viejän kanssa ennen kuin tanssi alkaa sujua. Tämä siksi, että tällöin nainen oppii sen kaavan, mitä viejä käyttää tässä näennäisessä innovatiivisuudessaan ja luovuudessaan! Kuvioon astuu automaatio ja oletus. Nytkään siis nainen ei tanssi pelkän viennin pohjalta vaan taustalle tarvitaan ennakoiva tekijä, joka tuo ne tarvittavat sekunnin murto-osat, että seuraaminen olisi sujuvaa.

Kokeneelta tanssijanaiselta tällaiseen luovaan tanssimiseen ja rytmin rikkomisen omaksumiseen ei mene kuin muutama tahti. Näin siksi, että hän on tehnyt sen ennenkin. Automaatio on jo valmiina.

Mielestäni ihminen on kaikessa luovuudessaan ja innovatiivisuudessaan kuitenkin hyvin ennakoitavissa oleva olento. Tanssissakin.

En toki kuitenkaan väitä, etteikö todellista luovuutta ja innovatiivisuutta ole olemassa myös paritanssissa. Sitä on olemassa silloin, kun jotain tapahtuu vain kerran. Jos se toistuu, se ei sitä enää ole. Toistoa paritanssissa on luovallakin tanssijalla vähintään 95-98 % tanssiajasta. Se pohjustaa seuraamisen helppouden. Loppu 2-5 % on se luova mauste, joka luovuudessaan kompensoi sen seuraamiseen aiheutuvan viiveen, joka suuremmassa määrin tekisi tanssikokemuksesta ei-niin-sujuvan tapahtuman.

Kirjoittajan avainsanat: vienti, seuraaminen

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu