TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Salit kouluajan ja illan välillä (4711 2008-10-28 11:18)

Viimeksi tangosta opittua

Tomy
2008-11-02 5:00

Viimeksi oli meillä treeneissä aiheena musiikkiin fraseeraus (jaksottaminen). Kilpatangossa on kahden tahdin (8 iskun) jaksotus, joka varmaankin periytyy alkuperäisestä argentiinalaisesta tangosta. Hyvät koreografiat on suunniteltu siten, että ne käyttävät hyväksi musiikin jaksotusta. Yleisenä periaatteena on aloittaa liike vahvalla ensimmäisellä iskulla ja liikkua terävästi korostaen musiikin iskevää rytmitystä. Käytössä on kolme eri nopeuksista askelta: H (hidas, 2 iskua), N (nopea, 1 isku), ja & (tosi nopea, puoli-isku). Näitä ajoituksia sitten yhdistellään sopivasti, jotta tangosta erottuvat selkeästi liike- ja pysähdys-osiot.

Argentiinalaisen tangon peruskuviossa, näin muistelen, on 8 askeleen perussykli, jota voi tanssia ajoituksella: HHNN HNNH. Samanlainen ajoitus löytyy kilpatangon peruskuviosarjasta: 2 kävelyaskelta (HH), promenadiavaus (NN) ja linkki (HNNH). Villi veikkaukseni on, että suomalaisen tangon perusaskelikot on yksinkertaistuksia ja supistettuja versioita alkuperäisen argentiinalaisen tangon 8-askeleen perussyklistä.

Mielessäni kävin läpi muutamia suomalaisia tangoja ja niiden jaksotuksia. Esim. Satumaasta löytyy 8 tahdin jaksot, jotka on tyypillisiä populaari- ja iskelmämusiikille, kun taas kuunneltuani argentiinalaista tangolevyä, siinä korostuvat kahden tahdin fraasit. Samoin soittotyyli suomalaisessa tangossa on mielestäni pehmämpi ja soljuvampi kuin argentiinalaisessa tai kilpatangossa ja tätä kautta tanssillisesti suomalainen tango on pehmeämpi.

Kirjoittajan avainsanat: tango, musiikin jaksottaminen, fraseeraus, Argentiinalainen tango, kilpatanssi

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu