TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Jälleen kerran äänenvoimakuuden säädöistä lavatansseissa. (Ami 2008-09-29 13:12)

Jälleen kerran äänenvoimakuuden säädöistä lavatansseissa.

Walker
2008-09-29 22:15

Jos mittareilla olisi mitattu, niin eiköhän PNP:n lukemat olisi nousseet selvästikin Helmenalastajien lukemia suuremmaksi. Äänenlaaduissa oli selkeä ero PNP:n hyväksi ja hyvä ääni tuntuu selvästi hiljaisemmalta kuin heikommalla laadulla soiva, vaikka se heikompilaatuinen olisi mittarein mitattuna jopa hiukan hiljaisempikin. PNP:n äänen kantavuus oli selvästi parempi kuin Helmenkalastajien. Bändejä voinee pitää äänilähteinä ainakin jossain määrin vertailukelpoisina, vaikkakin äänen kantavuus on suuresti riippuvainen vallitsevista alaäänistä. Äänenpaineeltaan heikko mutta alaääninen käki kuuluu useiden kilometrien päästä, mutta muut selvästi äänenpaineeltaan korkeat ylä-ääniset laululinnut kuuluvat korkeintaan kilometristä tai usein huomattavastikin alle kilometrin.

Hyvin soivan bändin äänenvoimakkuus voi olla jopa kymmeniä kertoja suurempi kuin huonosti soivan bändin äänenvoimakkuus ja silti huonosti soiva tuntuu soivan jopa kovemmalla äänenvoimakkuudella, vaikka voimakkuuss olisikin todellisuudessa pienempi.

Kymmeniä kertoja oleva äänenpaineen ero ei ole erityisen suuri, vaikka ensituntumalta suurelta vaikuttaakin. Korvan äänenvoimakkuuden muutoksen aistimiskykykin vaatiin äänenvoimakkuuden noin kaksinkertaistumisen/puolittumisen.

...ja ei Helmenkalastajatkaan erityisen huonosti soineet. Jäivät vaan selvästi kakkoseksi näistä bändeistä.

Kirjoittajan avainsanat: äänen paine, äänen voimakkuus, äänen laatu, äänen kantavuus

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu