TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
A-ryhmän tanssiorkesterit (Jatsari 2008-08-25 22:11)

A-ryhmän tanssiorkesterit

Jatsari
2008-08-25 22:11

Kesä alkaa olla ohi, jos lukee oikein vuodenajan merkkejä – kesälavat sulkevat oviaan, tanssikerhot aloittelevat kurssejaan, kesälomat on lusittu ja metsästäjät kaivelevat lyijyhaulia toistensa selkälihaksista. On aika listata kesän parhaat tanssiorkesterit.

Itse olen valinnut kesän aikana tanssipaikat paljolti esiintyjän perusteella ja siinä olen ollut kriittinen ja painottanut musiikin monipuolisuutta. Valtaosaltaan illat ovat olleet onnistuneita mutta pettymyksiäkin on luonnollisesti ollut. Päästäkseen A-ryhmään, tanssilajeihin pitää kuulua ainakin valssi, hidas valssi, tango, humppa, jenkka, polkka, masurkka, jive, cha cha, rumba, samba, boogie woogie, foksi/fusku ja bugg ja mielellään vielä tasapuolisesti. Salsasta saa lisäpisteitä mutta yhtään salsaa ei ole kuulunut kesän aikana, niin harvinaista herkkua se vielä on.

Itse olen kiertänyt pääosin Pohjanmaan lavoja ja vähin Savossa, Keski-Suomessa ja Hämeessä ja lista on tietysti subjektiivinen ja olen tutustunut vain murto-osaan orkestereista, mutta tätähän voi jokainen jatkaa edellä mainittujen kriteerien ja omien kokemusten perusteella.

Parhaaseen A-ryhmään subjektiivisen kokemuksen perusteella mielestäni kuuluvat: Helmenkalastajat, Pekkaniskan Pojat, Norolan Pojat, Taikakuu, KinoJake, Varjokuva, Kangastus ja Martti Metsäkedon tanssiorkesteri. Yllätys yllätys, kaikki orkesterit ovat sellaisia, joissa ei ole ns. tähteä solistina, vaan 4-10 soittajaa, jotka soittavat lisäksi asiallisella volyymilla ja ottavat asiakkaiden toiveita huomioon. Esimerkiksi Avec olisi minun mielestäni mukana, mutta ilman Saska Helmikalliota, jonka aikana tunnelma latistuu rock-iskelmämusiikista.

Esiintyjät ovat satunnaisessa järjestyksessä eikä ole järkeä laittaa niitä paremmuusjärjestykseen, sillä erot ovat häviävän pienet ja toki soittajilla, niin kuin tanssijoillakin, on hyvät ja huonot illat.

Talven ja tulevan kesän tansseja odotellessa.


Jora 2008-08-26 13:48 =>

Kovin laiskaa näyttää galluppeihin osallistuminen olevan.

Lähipaikkojen esiintyjät ovat olleet lähes poikkeuksetta riittävän hyviä. Pois ei ole tarvinnut esiintyjien takia jäädä, kauemmaksi en mene muutenkaan, ellei joku tule oma-aloitteisesti kotiovelta hakemaan ja sinne palauttamaan.

Monipuolista lajivalikoimaa pidän erittäin hyvänä, mutta en välttämättömänä, jos musiikki muuten miellyttää ja on tanssittavaa. Ei haittaa, vaikka ei tulisi yhtään tangoa, humppaa, jenkkaa, polkkaa ja masurkkaa. Eikä haittaa, jos noita tulee kerran, hyväksyn sen osana lavakulttuuria. Mutta ehdottomasti olen sitä mieltä, että salsan pitäisi päästä vähintään nykyisen polkan ja masurkan asemaan, eli ainakin kerran illassa ja pikkuhiljaa sitten enemmän.

Solistin osuus musiikillisessa mielessä on varsin vähäinen ja joskus jopa miinusmerkinen. A-ryhmäläisiä en jaksa lähteä kaivamaan esiin, pitäisi tutkia koko esiintyjälista, jotta ketään en unohtaisi. Tyydyn kommentoimaan kyselyssä mainittuja, ilman perusteluja, makutuntemuksen mukaan.

Helmenkalastajat: en ole tavannut tai en muista.
Pekkaniskan Pojat: Nähty moneen kertaan, mutta eivät ihan kymmenen ensimmäisen joukossa.
Norolan Pojat: Näistäkään ei ihan selkeää mielikuvva vielä, vaikka kuultu on, ehkä korkeintaan PNP-tasoa.
Taikakuu: Viiden joukossa tai hyvin lähellä sitä.
KinoJake: Miellyttävä muistikuva, olisko tullut peräti salsaa.
Varjokuva: Joskus jopa ykkösiä, hiukan alempana nyt.
Kangastus: Vähän tuntematon, ellei jopa näkemätön.
Martti Metsäkedon tanssiorkesteri: Ihan hyvä, tarkempi sijoittaminen vaatii lisähavaintoja.


Humppis 2008-08-26 14:03 =>

Tässähän näitä:

Finlanders: tuo takuuvarmasti juuri oikeanlaisia tanssijoita paikalle minne vain.

Martti Metsäkedon Tanssiorkesteri: huipputaitoa ja letkeä meno.

Seitsemän Seinähullua Veljestä: taitoa ja huumoria.

Sinitaivas: nuorta voimaa ja huumoria taidolla esitettynä ja tanssijoita palvellen.

KinoJake: samat sanat.

Taikakuu: mukavia poikia, jotka tuottavat paikalle yhtä mukavia tanssijoita -aina.

FBI Beat: ihan samat sanat.

Pekkaniskan Pojat: tarkkaa työtä ja koko repertuaari laidasta laitaan. Matin ääni hivelee korvaa.

Volga & Pekka Nebelung: toinen sellainen yhdistelmä noista, jossa solistilla (soittaa toki myös hyvin) on merkittävä osuus. Tuore näkemys ja avoin mieli. Laatutakuu.

Varjokuva: rautalangan aatelia.


Avanaq 2008-08-26 14:58 =>

Eipä taida oma lista kovin poiketa edellisistä. Monesta hyvästä ja tunnetustakin bändistä on tosin viimeisin näkö- et kuulohavainto vain niin kaukaa, joten osin mennään vanhojen muistikuvien varassa. Moni hyvä bändi on toki myös näkemättä - toivottavasti.

Listassa olevat bändit ovat ns. varmoja tapauksia ja soittavat monipuolista ja tanssittavaa musiikkia. Monen yksipuolisemman tai profiloituneemankin bändin tahdittamana voi viettää hulvattomia tanssi-iltoja, mutta en kelpuuttanut niitä nyt tähän listaan.

A- sekä A-miinus -luokan bändit ja solistit:

Finkut (monipuolisuus, laatu)

Sinitaivas (vrt. edellä)

MMO (lajinomaisuus, lattarit, swingit)

Varjokuva (tyyli, omaleimaisuus)

Eija Kantola & Omega (musikaalisuus, persoonallisuus, fonisti ja kosketinsoittaja)

LaStrada (musiikillinen huumori)

Teemu Harjukari & Taivaanrannanmaalarit (swingit)

(PS. Kaikki edellä mainituthan on myös torviorkestereita)

Markku Aro & Diesel (?)

Taikakuu (esiintyminen, asenne)

KinoJake (omaleimaisuus)

Fantasia (kevytkätisyys)

Väriloiste (hyvä kokonaispaketti)

Jettiset (valtakunnan paras tanssitrio, J. J. Cale)


Stefanus 2008-08-26 14:44 =>

Teempä minäkin omia havaintoja edellämainituista muistikuvieni mukaan: Helmenkalastajat, kerran tanssin heidän keikallaan, Latosaaressa keväällä 2002, ihan hyvä, PNP, monipuolista hyvää, Norolan Pojat oli kerran kakkosbändinä Kuntsilla, taisi olla ihan ok, Taikakuu, en ole aikoihin ollut heidän tansseissaan, kokemukset positiiviset, Kino Jake, ei havaintoja, Varjokuva, ihan ok, Kangastus, ei havaintoja, M.Metsäketo, niihin tansseihin menen, jos lähiseudulla ja tilaisuus, hyvä. Humppiksen listalla oli sitten Finlanders, tykkäsin aikaisemmin enemmän, tuo porukkaa, mutta vähemmälläkin pärjäis.

Sitten pari mainintaa tuohon listaan, Helmi soitti monipuolista musiikkia ainakin viime perjantaina. Jouni Raition pikkulavojen keikoilla käytiin kolme kertaa, tanssit olivat tosi kivoja. Soitteli erilaisissa koostumuksissa. Se yhden miehen orkesteri oli hyvä, kun ei välittänyt, että sinne koneellehan se oli rakennettu.

Jora tuolla kaipaili Salsaa joidenkin lajien tilalle. No kannattaa siinä mielessä tulla Metsälinnaan, siellä iltaan kuuluu yleensä Salsa, joka itsellä on nyt ollut kesannolla.


Chick N 2008-08-26 17:19 =>

.., jotka saavat liikkeelle, ovat tämän hetkisten tuntemusten mukaan suurin piirtein tässä:

Sinitaivas, Kinojake, Monarkia, Teemu Harjukari & Taivaanrannanmaalarit, Varjokuva, Kulkukoirat. Toisenlaisessa tilanteessa (?) olisi listalle kuulunut ehdottomasti myös Agents.

Itse kyllä pidän Saskasta, mutta taustabändi voisi mielellään olla joku muu.

Muiden osalta on ilmeisesti kyllästymispiste ylittynyt. Jatkossa saattaisikin olla erittäin antoisaa ryhtyä bongailemaan lähinnä uusia (tai vanhoja), entuudestaan (itselle) tuntemattomia bändejä.


Huhtakatu 2008-08-27 21:51 =>

Tervetuloa tanssimaan/kuuntelemaan tasokasta, kolmella pillillä (satsi), ammattimaisesti sovitettua tanssimusaa. Ohjelmistomme on erittäin laaja/monipuolinen ja uskallan väittää että kuulumme ehdottomasti Suomen tanssibändi eliittiin.

Bändimme on legendaarinen ja sinänsä instituutio.Keikoillamme on rento/huumoripitoinen meininki, tasoa kuitenkaan unohtamatta. Kaikki (3) solistiamme edustaa taidoiltaan tasavallan kärkeä.

Olemme tavallisia Suomen kansalaisia ja meillä jalat on todella tukevasti maan kamaralla. Me olemme vain ainoastaan luonnonlahjakkuuksia ja syntyneet viihdyttämään TEITÄ!

Parasta A-ryhmää! t. Jake Niska ja 7-Seinähullua veljestä.

Kirjoittajan avainsanat: tanssimusiikki, tanssipaikat

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu