TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Agents ja Pulliainen eivät enää tanssilavoille tule (Daniel 2008-08-09 16:35)

Agents ja Pulliainen eivät enää tanssilavoille tule

Muka muusikko
2008-08-11 22:20

(En ole käyttänyt aiemmin lainausta, joten en tiedä, tuleeko se automaattisesti kursiivilla, kuitenkin...)

Maalaisvaari kirjoitti:

"Asiahan ei ole ihan noin yksinkertainen. Ammattimieshän tekee sitä, mitä siltä pyydetään, eli mitä on tilattu. Jos pänti tulee tanssipaikalle soittamaan, niin kyllä äkkipoika olettaa, että soitetaan tanssimusiikkia ja myöskin vaatii sitä, konserttikeikat on eriasia. Jos minä tilaan vaikka laatoittajan töihin ja sanon sille, että laitapa laatat kulmat ylöspäin, niinkun salmiakit, niin aika perskulen kova ammattimies pitää olla, että sanoo, että älä kuule sinä minua ammattimiestä neuvo, miten homma kuuluu tehdä ja laittaa laatat vaakariviin, niinkun itse haluaa.. nih "

Tähän kommentoisin, että ehkä tuo neuvominen ei tarkoita sitä, että miten laatat tulisi asettaa, vaan että onko laatoituksen tilaajan asiallista mennä neuvomaan, kuinka laatat katkaistaan tai millaista laastiseosta tulee käyttää tai mistä kulmasta tulisi aloittaa. Tottakai asiakas on oikeassa, jos haluaa laatat vinoon tai suoraan.

Eräällä toisella foorumilla samasta asiasta keskusteltiin, ja eräs pitkän linjan muusikko kertoi hyvän esimerkin. Kerran soittivat valssia, jonka jälkeen yksi mies tuli kädestä pitäen kehumaan, kuinka juuri oikealla tempolla soittivat. Jonkun ajan päästä toisella keikalla soittivat saman valssin, ja tulipa samainen mies valittamaan, että mikäs nyt tuli, kun tempo oli ihan väärä. Ihmettelivät soittajat siinä sitten, että vuosikausia ovat tuota samaa valssia soittaneet, ja aina käyttäneet metronomissa samaa tempoa. Niin se voi ihmiskorvakin valehdella, ties vaikka olisi vaikka paikasta, akustiikasta, seurasta, fiiliksestä, yms tunnemaailman asioista kiinni, kuinka kokee musiikin.

Itse ainakin soitamme biisit ilman metronomia, joskus tempo saattaa karata, joskus on oikeinkin sopiva. Voihan se toisille tanssijoille liian nopea kappale olla joillekin muille ihan passeli. Ei kaikkia voi miellyttää. Ei edes joka kerta.

Ja itselle ei tulisi mieleenkään mennä bändille sanomaan tempojen oikeellisuudesta. Vaikka kilpatanssia harrastankin, niin en sitten tippaakaan välitä, millä tempolla eri bändit eri biisejä soittaa tai millä tempolla tulisi soittaa. Kaikkiruokaisena musiikin ystävänä yksinkertaisesti vain eläydyn juurikin siihen musiikkiin, mitä silloin kukin bändi soittaa ja sovitan tanssini siihen. Jos koen, että juuri tuota en voi tanssia (en minäkään kaikkia tansseja osaa enkä halua tanssia), tyydyn vain kuuntelemaan ja nauttimaan orkesterin musiikista.

Otsikon aiheeseen sanon, että kyllä tuollaisellekin musiikille tanssilavoilla tilausta on ja olisi. Suomessa on niin paljon hienoja ja erilaisia bändejä ja upeita kesälavoja, annetaan kaikille bändeille, lavoille ja tanssijoille mahdollisuus rikastuttaa tanssilavakulttuuria, ettei se vain kuihdu muutamaan mahtiviihdekeskukseen ja muutamaan "oikeilla tempoilla soittavaan" huippuorkesteriin, ja ettei lavoilla nähtäisi vain ja ainosataan tanssikursseilla käyneitä, suunnilleen kello kourassa tempoja laskevia tanssin taitajia. Annetaan kaikille osapuolille mahdollisuus hauskanpitoon taidoista huolimatta, niin orkestereille kuin tanssijoillekin. Amen.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu