TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Naistentansseissa (Ipta 2008-07-22 22:55)

Viennin seuraajaksi suostumisesta

Trickster
2008-08-05 16:27

"Nainen voi viedä myös naisen otteessa. Itse asiassa pitäisi puhua ohjauksesta eikä viennistä. Kun käyttää omaa vartaloaan voimakkaasti ja määrätietoisesti niin otteesta riippumatta saa toisen mukautumaan liikkeeseensä. Edellyttäen tietysti, että (tässä tapauksessa) mies on halukas mukautumaan."

Mielestäni ohjauksesta puhuminen antaa harhaanjohtavan kuvan siitä, mitä pitäisi tapahtua. Samoin ohjien ottamisen sijaan pitäisi puhua johtamisesta. Ohjat ja ohjaaminen koetaan liian usein käsillä tapahtuvaksi toiminnaksi, ohjastamiseksi tai tyyraamiseksi, kun kontakti pitäisi saada keskivartalosta. Viejän tulisi aina ottaa huomioon myös vietävän luontainen tapa liikkua ja kyky mukautua, ei läheskään aina ole kyseessä haluttomuus. Parhaiten ja mukavammin homma sujuu mukautumalla toisen tapaan liikkua. Viisaampi antaa periksi.

"Samalla tavalla nainen voi täydentää ja vahvistaa miehen liikettä oman makunsa mukaisesti. En tiedä vienkö minä suoranaisesti - en ainakaan käsillä (enää), mutta varmaan tulen muokanneeksi kokonaisuutta omalla tekemiselläni. (tämä koskee siis syliotetta, jossa pääsee vartaloviennillä vaikuttamaan)."

Vaikka tanssimista usein ajatellaan siten, että mies vie ja nainen vain seuraa, ei asia todellisuudessa olekaan näin yksinkertaista. Viettelevästi liikehtivä nainen voi monella tapaa johdatella tanssia ja vaikuttaa siihen, minkälaiseksi tanssi muodostuu.

"Yleisesti ottaen ohjaaminen on raamin tekemistä ja seuraaminen on sen raamin hyödyntämistä. Jos raami on selkeä, on sen sisällä mahdollista liikkua ja toteuttaa omaa tanssiaan. Epävarma raami luo epävarman ohjauksen. Jos mies ei tiedä mihin on menossa, se heijastuu selkeästi raamiin, jolloin nainen sitten helposti ottaa ohjat. Jos taas kumpikaan ei osaa ottaa ohjia käsiinsä, on tuloksena fiasko."

Tanssiurheilussa pyritään pitämään jonkinlainen raami mutta seuratanssissa pitäisi tämä raamiajattelu mieltää paljon väljemmin. Eihän tanssilla pyritä luomaan mitään visuaalista taulua, jonka pitäisi kuvata jotakin. Vapaassa muodossa on mahdollista tanssia tunnustellen ja saavuttaa sellainen herkkyys, että pienikin ulkopuolinen, ennalta-arvaamaton sysäys voikin toimia inspiroivana ja uutta luovana moottorina tanssille. On mahdollista tanssia virran mukana päämäärättömästi, minne tuuli kuljettaa. Eikä se fiaskoa tarkoita vaan voi tehdä escortista yhtä fiestaa :).

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu