TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tanssikurssit helpommiksi (Hambi 2008-07-18 16:16)

Vientiä ja vientiä

Hambi
2008-07-22 22:53

Yritän seuraavalla esimerkillä havainnollistaa koreografian ja vapaan liikkeen eron tanssitekniikoissa. Tämä kirjoitus menee jonkin verran oman tanssitasoni yläpuolelle. Valitettavasti olen saanut toistaiseksi vain aika vähän opetusta liikkeen muodostumisesta, joten osa kirjoituksesta perustuu kokeilemiseen kuvitteellisen parin kanssa. Enemmän tietävät saattavatkin nähdä aiheelliseksi oikaista tai selventää joitakin kohtia. Toivon, että erityisesti ajattelutapojen ero valottuisi. Lopputuloksena molemmissa tapauksissa on hidas askel eteen vakiotanssiasennossa (viejä vasemmalla, seuraaja oikealla). Kun paino on on juuri siirtymässä miehen oikealle jalalle, tapahtuu seuraavaa:

Jatkotanssikurssin käynyt viejä päättää viedä tangomaisen terävän hitaan eteenpäin, jossa näyttää olevan tilaa. Tangohan juuri soi ja juuri ollaan päättämässä parillista nopeaa, joten seuraavaksi on hitaan askelen vuoro. Viejä varmistaa, että raami on varmasti hyvä ja valmistaa paria tulossa olevaan askeleeseen nojaamalla pikkuisen eteenpäin. Viejä ponnistaa tukijalalla (oik) ja varmistuu, että daami varmasti huomaa kuinka lihakset työskentelevät vastaliikkeen pitämiseksi voimakkaana (hitaan askelen sovittu merkki). Samalla vasen jalka siirtyy vastaanottamaan painoa.

Vapaaviejä toteaa musiikissa ehkä olevan tulossa rauhallisempi kohta ja tuumii, että olisi sopiva edetä suoraan eteenpäin, jossa näyttää olevan tilaa. Hän haluaa vahvan ja terävän suoran etenemisen, eikä esimerkiksi eteen heittävää fiilistä, joten hän valitsee vastaliikkeen. Hän ottaa painon vastaan oikealla samalla hieman hidastaen vauhtia kuitenkaan sitä pysäyttämättä, koska haluaa liikkeen yhtenäisyyden säilyvän. Vasemman jalan askelen alussa viejä lähtee siirtämään vartalon yläosan oikeaa puolta eteen, pitäen oikean jalan tiukasti lattiassa. Vastaliikkeen vuoksi lantio kiertyy siten että lantion vasen puoli ja siihen kiinnittynyt vasen jalka alkavat liikkua eteenpäin. Voimaa, painon siirtymisen nopeutta (liikkeen aloittamisen jälkeen) ja vertikaalista suuntaa (baunssi) säädetään tukijalalla. Juuri sopivasti kaatumisen ollessa uhkaava tekijä, on vasen jalka siirtynyt luonnolliseen kävelyasentoon ottamaan painoa vastaan.

Vapaassa viennissä vientiä ja askelia ei tarvitse ajatella ollenkaan. Riittää, että tanssiasennon vuoksi parilla on kontakti ja liike välittyy täysin seuraajan vartaloon. Viejä voi viedä minkä tahansa baunssin ja vapaavalintaisen ajoituksen. Luonnollinen liike saa tanssiasennossa jalat menemään suoraan toistensa lomitse, jolloin ei törmäillä. Haittapuolena on, että jos liikkeen välittyminen ei esimerkiksi seuraajan tai viejän tanssiteknisistä puutteista johtuen toimi kunnolla, ei seuraaja saa tarvitsemaansa informaatiota tulossa olevasta ja seuraaminen muuttuu vaikeaksi. Kokenut seuraaja usein kykenee erottamaan ”kohinastakin” olennaisimmat asiat, mutta erityisen nautittavaa tanssiminen ei ole. Tanssikurssitanssi ja opetellut koreografiat ovat tässä suhteessa helpompia ja armeliaampia, että ne mahdollistavat seuraajan ennakoida tulossa olevaa ja verrata toteutunutta liikettä kurssilla opittuun oikean liikkeen löytämiseksi. koreografialla tanssiessa jää siis aloittelijoille ja kehitystaipaleensa alussa oleville tanssijoille enemmän aikaa tanssin sosiaalisuudelle. Haittana on kompastelu kuvioissa, jolloin tunnelma hetkeksi särkyy. Vapaa vienti mahdollistaa liikkeen sovittamisen taukoamatta, jolloin enemmän tanssinut voi pelastaa liikkeen katkeamisen ja säilyttää ison osan tanssillisuudesta vaikka kuvio ei menisikään viejän alun perin toivomalla tavalla. Vapaaviennin seuraaminen ei ole sen vaikeampaa kuin koreografiankaan, joskin teettää seuraajalla hieman enemmän työtä oppia. Vapaaviennissä askelet ovat sivuseikka ja vain esimerkkejä, mitä esimerkiksi voisi tehdä. Pelkkä näyttäminen ei opetuksessa riitä, koska olennaisimmat liikkeet ovat niin pieniä että tottumattoman silmän on niitä lähes mahdotonta havaita. Tottunut silmä taas voi tehdä paljonkin hyviä uusia havaintoja seuratessaan riittävän hyvän parin tanssimista.

Kirjoittajan avainsanat: vienti, seuraaminen

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu