TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Läskibasson takapotkua ja hikkalaulua Ruuhijärvellä (Lutukolli 2008-07-13 18:51)

Läskibasson takapotkua ja hikkalaulua Ruuhijärvellä

Lutukolli
2008-07-13 18:51

Farkut ja lutikantappokengät jalkaan sekä hiusvahalla otsakiehkura ojennukseen ja muutenkin tukka sivulta suittuna pitkin päätä taaksepäin. Eipä enää kaupasta löytynyt sitä nuorena testattua Brylcremiä tai Suavea,joten epäortodoksimaisesti oli tyydyttävä tuohon hiusvahaan. Myöskään aitoa 50-luvun tyylistä paitaa ei ollut, vaan havajilaistyyliseen jäljitelmään oli siinäkin tyytyminen. Siinäkin paidanhelman leikkaus oli vääränlainen, joten sekin oli farkkuihin tungettava. (Varmaan nuorempi tyylin tunteva väki ihmetteli mitä se vaari oikein kuvittelee jäljittelevänsä.) Kultanikin oli jo ehtinyt parissa tunnissa tälläytyä asianmukaiseen asustukseen, joten tunnelma alkoi olla tilaisuuteen otollinen. Eihän meillä ole kuitenkaan oikeanlaista amerikankaaraa, mutta Lutuvolvolla kuitenkin suunnistetiin optimistisesti mökiltä Vuolenkosken kautta naapurikuntaan Ruuhijärven kylälle Rock-A-Billy festarille.

Kylänraitilla heti tuli vastaan madalettu hoppamobiili, mutta muuten ei vielä ollut pysäköintiin varattu peltopläntti täynnä Cadillaceja tai muita amerikanrautoja. Viimeisen päälle puunattut autot olivatkin lähempänä juhlataloa (liekö esiintyjien kärryjä), sekä myöhemmin tienvarressa, kun jo poistuimme puolenyön paikkeillallä tanssimisesta voipuneina. Myös osa muusta juhlaväestä oli viettänyt jonkin verran aikaa peilin ääressä sonnustautuessaan farkkuihin tai rokkihameisiin ja tyylinmukaisiin kampauksiin.

Perille saavuimmekin ennen ensimmäisen bändin aloitusta, mutta DJ Daddy-O lienee soittellut jo tovin aikaa illan meininkiin napakasti sopivaa musiikkia vankalla kokemuksellaan, joten siitä sopikin heti koittaa nuorisoseurantalon lattian sopivuutta kenkävalintaan. Sopiva oli pito ja luisto sekä omilla muovipohjasekoitteilla sekä kultani nahkapohjatossuilla. Muuta väkeä ei aluksi vielä lattialla näkynyt, eikä muutenkaan mitään massiivista tungosta ollut sinä aikana bändienkään soittaessa, kun siellä olimme, vaan hyvin sopi tanssimaan. Musiikki sai kyllä ainakin minun jalkani vipattamaan, mutta melko monissa kappaleissa bändit soittavat sellaisilla tempoilla, että rytmissä on vaikea pysyä perässä, vaikka vain fuskuna yrittää erikoisen lyhyellä askelluksella tassutella. Sen kummempia kuvioita ei silloin ehdi tehdä, vaan raakaa rehkimistä ja huilutaukoja joutuu jatkuvasti pitämään. (Siksi kateellisena huomasinkin yhden nuoren tytön, joka paineli minulle käsittämättömià tempoja jiven chasseen askellusta.) Olisikin hauska tietää miten todelliset rock-a-billy harrastajat nopeatempoista musiikkia tulkitsevat. (Vai missä ne alan tanssiharrastajat kokoontuvat? Ovatko kaikki tämän genren harrastajat enemmänkin musiikin kuuntelijoita, kun tanssista kiinnostuneita.)

Ensimmänen bändi, Greased Lightning , omista ennakko-odotuksista huolimatta (70's revival Rock & Roll) tarjosikin ehkä kaikkein tanssittavamman session. Tai sitten heidän lähes tuntiin venynyt sessio innoitti heti aluksi tanssimaan takin tyhjäksi. Onneksi tässä vaiheessa pystyi vielä nauttimaan stoben kuraa, joten pahin jano lähti. Muutenhan oikeaan vireeseen pääsy olisi tarvinnut hieman enemmänkin, mutta kultani ei suostunut nytkään kuskiksi.)

Kahdella seuraavalla yhtyeellä, Rockabilly Boys sekä Tail Shakers, oli kylläkin kunnon läskibasso ja sen mukainen takapotku. Mutta ainakin RB:ien omasta mielestä osassa kappaleista hieman "kantrityylinen" soitanta olisi vaatinut jotain omatyylistään askellusta, jotta tanssista olisi nauttinut. TS kyllä soitteli monenlaista rokkia ja laulaja oli hyvä. Tempot heilläkin monissa biiseissä minunun kykyjeni ylitse.

Viimeinen bändi, jota kuulimme oli Whistle Bait. Sen ohjelmisto ainakin minun mielestäni kuulosti enemmän bilebändimäiseltä kuin pelkältä rockabillyltä. Olihan sitäkin ohjelmistossa tietenkin melkoisesti mukana, mutta fonistin ja kiipparin mukanaolo antoi soudiin oman leimansa. Puoliltaöin vuorokauden vaihtuessa sunnuntaiksi jätimme ikiaikaisen päijäthämäläisen maalaismaiseman ja suunnistimme kohti Iitin Tiltun kotipitäjää.


PS. Kirjoitettu kännykän selaimella, joka jatkuvasti aikakatkaisee yhteydet, joten pahoittelen virheitä!

Kirjoittajan avainsanat: Rock-a-billy rockabilly ruuhijärvi ruuhijärven nuorisoseurantalon

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu