TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
"Helsingin makasiinien tontille tulossa tanssikeskus" (Päivi 2008-03-29 10:14)

Tanssipaikkojen katoaminen - twistinkö syy? -

Lutukolli
2008-04-02 13:08

Voisiko hiukan provosoivasti ehdottaa vaihtoehtoista selitystä; twist on aiheuttanut tanssipaikkojen vähentymisen. Ainakin Pia ja Heikki Kahila kirjassaan, jossa suomalaisen paritanssin kehitystä on seurattu aikavälillä 1800 -1960, esittävät cha chan olleen viimeiseksi se paritanssi, joka levisi yli Suomen ja seuraavan villityksen twistin erottaneen parit. Eikä paritanssiin enää ole sen jälkeen palattu.

Entä, onko lapsuus- ja nuoruusiän muusikin kuuntelun tottumuksilla mitään vaikutusta paritanssiin suhtautumiseen tai tanssilajityyppien valintaan? Ja miten altistuminen ympäristön vaikutuksesta tanssi(lava)kulttuuriin sekä kavereiden (ja ainakinkin ennen myös vanhempien) vaikutus ja esimerkki ovat vaikuttaneet. Näissä "olosuhteissa" on tapahtunut paljon muutoksia jo kauan sitten omaan lapsuuteni ja nuoruuteni verrattuna. Itse olen aivan 1950-luvun alun kasvatti ja saanut ensimmäiset matalakulttuurin vaikutteeni lähinnä radion lauantain toivottujen levyjen toiselta puolituntiselta. Siksi ilmeisesti nuo 1950- ja 1960-lukujen latino- ja italoiskelmät, foxtrot- ja rock'n'roll-klassikot tuntuvat vieläkin niin tutuilta.

Minusta kuitenkin on melko selvää että paritanssinhaluiset ihmiset ovat vähentyneet siitä kun oli Maestron tai monen muun stadin tanssiravintolan "kulta-ajat". Tai ainakin sen tavallisen tanssia aktiivisisesti harrastattoman väestön osan käyminen erilaisissa tanssipaikossa on vähentynyt. Liekö osasyy siinäkin että väestön ikäjakutuma on vanhentunut. Vanhimmat ovat kuolleet, osa ei enää jaksa niin aktiivisesti ainakaan iltaisin. Osa vanhemmasta väestä käy sitten näissä "eläkeläisten erityistansseissa", kuten stadissa esim. Vanha ylioppilastalo, Hämis ja palvelukeskukset.

Niitä Vanhan Maestron "klubilaisia" on näyttänyt joskus istuvan jonkinlaisissa tapaamisissa humppakellarissa, mutta et varmaan aivan sitä porukkaa tarkoittanut?

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu