TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Meidät on tarkoitettu loistamaan (Humbuugie 2008-02-13 14:03)

Uskaltamisen opettelusta

Nippo
2008-02-17 16:57

Se, että tanssi, esimerkiksi valssi, voi tuntua vaikealta ja joustavuus ja pehmeys liikkeeseen ei löydy, voi johtua useammastakin tekijästä.

Yksi (ja mielestäni merkittävin) on askeltekniikka. Vaikka kilpatanssi ei sinänsä aina sovellu lavakäyttöön, on kilpatanssin tekniikassa paljon sellaista, joka helpottaa lavatanssia. Yksi sellainen on kilpatanssinomainen liikkumistapa, joka pyrkii olemaan mahdollisimman luonnollinen ja kevyt.

Mikäli askelta otettaessa etenevä jalka työnnetään vartalon edelle, pitää paino työntää jalan päälle ja sen ylitse, ennen kuin seuraava askel voidaan ottaa. Tämä tekee tanssista helposti raskasta. Samaten, jos eteenpäin menevä ykkösaskel otetaan päkiällä, paino ei pääse pehmeästi ja joustavasti rullaamaan jalan yli.

Jos taas tanssiessa pyritään mahdollisimman pitkälle noudattamaan normaalin kävelyn periaatteita, tulee tanssista paljon kevyempää. Kävellessään useimmat antavat vartalon liikkua vapaasti, ja jalat vain kontrolloivat liikettä. Etenevän jalan polvi heilahtaa rennusti lähes suoraksi, ja kanta koskettaa lattiaa ensiksi. Paino rullaa kevyesti jalan ylitse, ja kun paino on ylittänyt jalan, tulee seuraava askel automaattisesti. Tärkeätä on aina odottaa, että vartalon paino on ylittänyt tukijalan polven ja päkiän, ennen kuin seuraava askel otetaan. Muuten tukijalan voima ei auta liikettä eteenpäin, vaan takaisin tai ylöspäin (alkeellista mekaniikkaa.) Etenkin ykkösaskeleilla pitäisi viipyä niin kauan kuin mahdollista, rytmistä kuitenkaan täysin tippumatta.

Toinen tekijä, joka tekee valssista rauhallista ja liitävää on ajoitus. Jos tanssii mielummin hieman takatahdissa, on tanssi rauhallisempaa.

Vaikka asia ei tähän kuulu, niin uskoisin omaavani kohtalaisen rytmitajun minäkin. Aikanaan 1.lk tasot 80/80, myöhemmin vähän parani tasolle 120 vastaaotto, lähetys vähän korkeampi.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu