TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Jännittäjät ja hermoilijat (H50 2008-02-11 10:27)

Kyseenalaistaminen kannattaa aina

Humbuugie
2008-02-16 10:51

Mitenhän pitäisi vastata -Jo:n, Elisan ja varmaan muutaman muunkin ihmettelyyn:
"Sitä en kuitenkaan ymmärrä, mikä sai Humbuugien mieleen johtumaan kansanmurhan tuosta tekstistä. Siinähän nimenomaan sanotaan: "We are ALL meant to shine." Ei sanota, että vain minut ja minunlaiseni, vaan kaikki."

Ehkä totuudenmukaisin selitys on, että olen jossain määrin katkera siitä, etten herkimmässä iässä saanut kasvuni tueksi muuta kuin suuria, minulle merkityksettömiä sanoja. Nyt tekstit, joissa on huonosti määriteltyjä käsitteitä ja avoimiksi jätettyjä kysymyksiä, saavat minut näkemään punaista ja keksimään avoimeksi jätetyille asioille mahdollisimman yllätyksellisiä merkityksiä. Tuolla tavoin yleensä löytää hienoja oivalluksia tai ainakin hyvän syyn olla välittämättä.

Esimerkiksi huonosti määritellystä käsitteestä voisi ottaa tuon sana kaikki. Kehen kaikkiin se oikein viittaa? Jos sen on tarkoitus viitata kaikkiin ihmisiin, niin muistuttaisin, että vieläkään kaikki "sivistyneet" ihmiset eivät pidä intiaaneja, aborginaaleja, orjia tai "vääräuskoisia" oikeina ihmisinä.

Toinen mielleyhtymiä luova asia on Elisan viittaus Nelson Mandelaan. Vaikka hän kiistämättä on rauhan ja rakkauden asialla, yksi hänen päämotiiveistä on kuitenkin hänen oman kansansa itsetunnon ja kansalaistunteen herätteleminen. Tällainen kansan kiihottaminen on kuitenkin vaikea säätötekninen ongelma. Ei tarvita kuin pari väärältä taholta tulevaa ja väärin ymmärrettyä ylilyöntiä, niin skootteri voi lähteä käpälästä hyvinkin tuhoisin seurauksin.

Motivaatiotani suurilla sanoilla esitettyjen totuuksien vääristelyyn lisää vielä se, että opettajia ja sanan julistajia kyllä riittää, mutta juuri kukaan ei halua olla hyvä esimerkki.

Mutta asiasta kolmanteen. Tämän säikeen kirjoituksissa esitetään paljon hyviä kommentteja ja aidosta elämästä peräisin olevia kokemuksia jännittämiseen liittyen. Voi kun joku ehtisi ja jaksaisi koota niistä ja mahdollisesti muista lähteistä peräisin olevista tiedoista kunnollisen yhteenvedon aiheesta.

Ujostelu ja jännittäminen ovat luontaisia reaktioita, mutta niiden kanssa eläminen ei ole helppoa. Kaiken lisäksi hyvää ja käytännönläheistä aihetta käsittelevää materiaalia ei ole yleisesti saatavilla. Esimerkiksi hakusanalla jännittäminen fi.wikipedia.org antaa varsin yllättävän tuloksen. Ujostelusta ja jännittämisestä kyllä kirjoitetaan paljon, mutta lähes aina näiden kirjoitusten motiivi on joku muu kuin jännittäjien auttaminen ja tukeminen. Tarkoitan tässä siis tekstejä, joita kirjoitetaan pelkästään rahasta eikä rakkaudesta lähimmäisiä kohtaan.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu