TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Baunssi fuskussa/jivessä (Nippo 2007-12-17 10:32)

Jive ja paljon muutakin

AKE.
2007-12-19 23:05

Muutama korjaus väitteisiisi. Ensinnäkin ragtime ei ole jiven eli lindy hopin eli jitterbugin edeltäjä, varsinkin kun ragtime on musiikkityyli.

Lindy hopin synnystä voidaan käydä pitkäkin keskustelu. Varmuudella tiedetään, että lindy hopin perusaskel perustuu charlestonin 8 count -askellukseen. Lisäksi lindy hopin juuret ovat the collegiate -nimisessä charlestonia muistuttavassa tanssissa. Jotkut lukevat lindy hopin edeltäjiin myös breakaway:n joka on toisille tanssi ja toisille vain askel, jossa erkaannutaan parista.

Toiseksi se jive, josta puhut 'Latin & American' -tanssiperheeseen kuuluva on ymmärtääkseni aivan toinen tanssi kuin alkuperäinen lindy hop/jitterbug/jive. Kilpajivellä ei ole käytännössä mitään tekemistä minkään lindy hoppiin liittyvän tai edes minkään varsinaisen ns. swing era:n aikaisten swingtanssien kanssa.

Kilpajive on tyyliltään erkaantunut täysin näistä mainituista swingtansseista. Sen syntykin tapahtui vasta vuonna 1960. Tämä selviää kun luet esimerkiksi lähettämistäni artikkeleista tämän:

http://swing-dancer.com/page.php?46

Kolmanneksi luin yhden lähettämistänne artikkeleista ( http://www.modernjive.com/history/history2.html ), jossa harhaanjohtavasti annetaan ymmärtää, että triple stepit ovat olleet alunperin keskeinen osa lindy hoppia. Noista lindy hopin triple stepeistä voidaan myös keskustella varsin pitkään.

Todettakoon, että aluksi triple stepejä ei todellakaan tunnettu lindy hopissa. Ne tulivat lajiin mukaan vasta 30-luvun alkupuolella. Lindyn perusta kun perustui charlestonin quick, quick, slow, quick, quick, slow -perustaan, jossa slow-kohdat olivat askelia tai potkuja. Tällainen triple stepitön lindy- perusta säilytti asemansa hyvin pitkään monen kuuluisankin lindy hopperin perus lindy-perustana. Tällaisia lindy hoppereita olivat mm. Savoy Ballroomin menestyneimpiin kuuluneet Al Minns, Frankie Manning, Leon James ja George Sullivan. Frankie on aloittanut vasta vanhemmiten, kun palasi takaisin lindy-kuvioihin 80-luvulla, opettamaan lindyn perustaa triple stepeillä. Menneisyydessä hän ei näin tehnyt.

Lopuksi linkki toisten mielestä ensimmäiseen todelliseen lindy hop-filminpätkään vuodelta 1933. Itse pidän edelleen 'After Seben' -lyhytfilmiä vuodelta 1929 ensimmäisenä säilyneenä lindy hop -filminä. Muutamat historoitsijat ovat tulkinneet, kuten kuuluisa Marshall Stearns, että 'After Seben' on 'the collegiate' -tanssia, johon on lisätty breakaway-step. Ilmeisesti hän sai tämän tiedon itseltään Shorty George Snowdenilta.

Itse suhtaudun tuohon pienellä epäilyksellä, kun tiedetään, että Shorty nimesi tanssinsa jo lindy hopiksi vuonna 1928.

http://www.youtube.com/watch?v=P6cv-yubnww

Kirjoittajan avainsanat: lindy hop, breakaway, collegiate, jive

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu