TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Baunssi fuskussa/jivessä (Nippo 2007-12-17 10:32)

Single time swing, fusku ja jive

AKE.
2007-12-17 23:32

"Tietääkseni fusku on vanhempi tanssi kuin jive. Se tunnetaan maailmalla muun muassa single time swinginä. Varmasti joku on uudelleenkeksinyt fuskun jossain välissä jiven pohjaltakin ja siten käsitys että fusku on jiven yksinkertaistettu muoto on pitänyt joskus jossain paikkaansa, mutta en pitäisi tätä osuvana luonnehdintana nykyään yleisesti tanssittavalle fuskulle. Kutsuisin perusfuskua enemmänkin kädenaliversioksi foksista."

Tarkennusta kirjoitukseesi. Ensinnäkin jive on tanssiin liittyvänä terminä tunnettu todennäköisesti vuodesta 1942 alkaen, jolloin Yhdysvalloissa muutettiin Harvest Moon Ball -kilpailun lindy hop -sarja jitterbug-jive -sarjaksi.

Eurooppaan tuo nimitys tuli yhdysvaltalaisten sotilaiden mukana toisen maailman sodan aikana.

(jitterbug-)jive oli tuolloin käytännössä täsmälleen sama tanssi kuin lindy hop (jitterbug). Eri henkilöt kutsuivat samaa tanssia eri nimillä. Lindy hop syntyi "virallisesti" viimeistään vuonna 1928, jolloin Shorty George Snowdenin sanotaan nimenneen tuon tanssin lindy hopiksi, kun reportteri kysyi häneltä kesken tanssimaratonin, mitä hän tanssii. Shorty kuulemma näki tällöin lehden kannen, jossa luki: 'Lindberg hops over Atlantic' Tämäkin on osoittautumassa puhtaaksi legendaksi, kun tosiasiassa Lindberg lensi lentonsa jo reilu vuosi aikaisemmin. Tuskin tuolla oli mitään yli vuoden vanhaa lehteä lojumassa (Tätä mieltä on mm. Savoy Ballroomia tutkinut brittiläinen swinghistoroitsija Terry Monaghan.).

Lindy hopin perusta oli tuolloin yksinkertaisesti quick, quick, slow, quick, quick, slow, joka tuli käytännössä charlestonista (Myös charlestonia muistuttava The Collegiate on antanut lindylle tuolloin vaikutteita). Slow-kohdat tehtiin alunalkaen hitaina askelina tai potkuina (kuten Charlestonissa). Tämä perusta säilyi mm. kuuluisilla Savoy Ballroom lindy hoppereilla, kuten Al Minns ja Leon James loppuun asti. Triple stepit tulivat mukaan vasta myöhemmin.

Single time, double time ja todennäköisesti triple time olivat ns. tanssikoulujen luomia termejä, joiden merkitys vaihteli termin käyttäjän mukaan. Nämä liitettiin aikoinaan mm. east coast swing -nimiseen tanssiin, joka nykyään on monesti synonyymi lindy hopille Yhdysvalloissa. East coast swingistä ei liene mitään yksimielistä määritelmää. East coast swing -määritelmiä lienee yhtä monta kuin tuota opettavia tanssikouluja.

Näitä termejä on käytetty kuvaamaan mm. askelten ajoitusta. Single time on käytännössä hidas askel tai potku. Double time on askel-tap tai tap-askel sekä triple time on triple step. Näidenkään termien käyttö ei ole ollut aina selkeää. Välillä double timea käytetään kuvaamaan myös mm. potkuja.

Joka tapauksessa Yhdysvalloissa alettiin todennäköisesti viimeistään 40-luvulla Jenkkitanssikoulujen toimesta kutsumaan slow, slow, quick, quick -askeluksista swingiä single time swingiksi. Mikään uusi asia tuo ei oikeasti ollut, kun lindy hopissa oli tunnettu 6 count -askellus jo 20-luvun lopulta saakka ja 6 count vakiinnutti asemansa yhtenä lindy-perustana 30-luvun alkupuolella.

Triple stepit tulivat lindy hoppiin slow-kohtiin myös 30-luvun alkupuolella ja ne olivat viimeistään 30-luvun puolivälissä jo käytössä. Silti edelleen käytettiin potkuja ja hitaita askeleita slow-kohdissa.

Tuossa mielessä on hivenen hankala sanoa, onko oikeasti "fusku" eli "single time swing" eli slow, slow, quick, quick -askellus single-time -ajoituksella vanhempi kuin "jive", jolla ilmeisesti tarkoitat vastaavaa askellusta, mutta triple stepeillä. 6 count -askellus kun vakiintui suunnilleen samoihin aikoihin, kun triple stepit tulivat mukaan lindy hoppiin eli jitterbugiin (eli myöhemmin myös jive-nimellä tunnettuun tanssiin).

Kirjoittajan avainsanat: tanssi, lindy hop, jive, jitterbug, historia, triple step

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu