TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Lista: Palstakirjoitukset mietityttää. (1 vastaus) (Delfiini 2007-11-18 18:59)

Merkistöt ja koodisivut

Lutukolli
2007-11-20 8:59

Luettavuuden varmistaminen (Daniel 2007-11-19 20:00); Luen joskus tekstin uudestaan kirjoitustilassa ja en välttämättä havaitse virheitä. Heti tekstin tultua julkaistuksi, virheet ikään kuin pomppaavat silmille. Jotkin erikoismerkit muuttuvat kirosanoiksi ja muutkin virheet tulevat paremmin esille.

... Tältä kaikelta välttyisi kun kirjoittaisi toisaalla ja julkaisisi ensin toisalla HTML koodina, hankalaa ehkä kuitenkin. ...


Eikö erikoismerkkien muutuminen kirosanoiksi useimmiten johdu siitä, että teksti on ensin kirjoitettu jollain tekstieditorilla (monella varmaan Word tai Notepad, harvemmalla varmaan TeX(LaTex) tai emacs?). Kun teksti on sitten kopioi-ja-liitä toiminnoilla siirretty netin selaamiseen käytettävän selaimen ikkunaan lähetettäväksi tänne Tanssi.net:iin, ei näiden ohjelmien käyttämät merkistöt ja koodisivut olekaan samat, jolloin kyseiseen merkistöön kuulumaton (erikois)merkki tallentuukin numeerisena merkkiviitteenä, joka osoittaa merkin Unicode arvon (Unicode: Unicode Consortiumin kehittämä merkkien koodausstandardi).

Jos tekstieditorina käyttää esim. Word-ohjelmaa eikö tuolta koodauksen muunto-ongelmalta todennäköisemmin välty, jos erikoismerkkjä ei Word:ssä kirjoita suoraan tekstiin, vaan ylävalikon; Lisää - Merkki (Insert- Symbol) toiminnon kautta? Silloin käyttää oikeaa symbolifonttia joka välitää käytetyn symbolin haluttuna koodina ja välttää tuon erillisen HTML-koodin tarkistuksen.

Vai onko tämä XML-saarekkeiden ongelma?

Lisätietoja merkistoistä löytyy esim. URL-osoitteista; http://www.saunalahti.fi/wpoet/fin/char.html tai http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/html/chars-fi.html

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu