TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Lista: Kirjoittajien tanssitaustasta (35 vastausta) (Nippo 2007-11-03 16:20)

Makuasioista (Tangon aitous)

Humppis
2007-11-14 14:01

Lutukolli: Tarkoitatko tuolla, "elämän kirjolla ja otteella", kuitenkin sitä, että argentiinalaisten tangojen sanoitukset aluksi (1800- luvun lopulla ja viime vuosisadan alkupuolella) käsittelivät yhteiskunnallisia ja arkisia asioita; köyhyyttä, nälkää, yksinäisyyttä ja ihmisenä olemista suurkaupungin slummeissa. Sitenhän niiden tangojen sanoitukset keroivat elämästä ja kuolemasta, rakkaudesta ja hylkäämisestä.

Sitäpä sitä juuri. Silloin Euroopasta köyhyyttä pakoon lähteneet (usein eteläisistä osista ja paljolti varsinkin italialaiset) siirtolaiset joutuivat melko heikkoon asemaan uudessakin maailmassa.

Nuorilla miehillä ei ollut paljonkaan vapaa-aikaa, mutta ei myöskäämn aineksia sen viettämiseen. Nuoret, vapaat naiset varsinkin puuttuivat lähes kokonaan. Niinpä nuo kaikki (ja koti-ikävä vanhaan maahan) sekoittuivat välimerellisen luonteenlaadun mukaisen temperamentin ja nuoruuden kuohunnan kautta myös tanssiin ja tanssimusiikkiin, josta tango sekä sävelinä, rytmeinä että askelluksina ja kuvioina syntyi.

Kaikki se, mitä koettiin (eikä se totta vieköön ollut pelkkää auvoa tai haaveiluakaan) imeytyi sekä sanohinin että säveliin tanssin kautta tulkittavaksi.

Siis voimakas kontrasti saman kappaleen sisällä (hitaat ja nopeat osuudet, cresendot ja pianissimot ja kaikki se) tekivät alkuperäisen tangon.

Täällä pohjoisessa tango (ja samalla ne saksalaiset mausteet myös) laimeni kansanluonteen mukaisesti kaihoisaksi, kun se slaavilainen juonne oli niin vahvana mukana (ja on edelleen). Tilaustyönä suomalaisille tangoja tehtiin. Ei täällä kovin helposti olisi jotakin Cardelia alkuperäisessä muodossaan ainakaan maaseudulla sulatettu. Sinnehän se tangomusiikkikin pääosin kuitenkin oli suunnattu (väestä valtaosa asui maalla vielä silloin).

Originaali-argentinoa jos olisi vaikkapa Teuvan työväentalolle menty joskus viime vuosisadan alkupuolella iltamissa soittamaan, olisi orkesteri lentänyt pihalle kuin sarja leppikeihäitä. Puukkoja vielä olisi tarjottu perään.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu