TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Lista: Kirjoittajien tanssitaustasta (35 vastausta) (Nippo 2007-11-03 16:20)

Makuasioista (Tangon aitous)

Lutukolli
2007-11-14 12:46

Humppis 2007-11-13 22:23 ;
Sitä aitoa ja "oikeata" lavoilla soitettavaa tangomusiikkia minun mielestäni edustaa joku "Kuoleman paikka" eikä vanhemmissa sitten juuri muita olekaan. Uusissa kyllä jo taas joissakin on sitä samaa koko elämän kirjoa kuvaavaa otetta ja makua, mikä alkuperäisille oli ominaista (lihallisuutta ja tulisia tunteita runollisten kuvien kanssa vuorotellen).

Monosen ja muiden suomalaiselle mentaliteetille osoitettua tangoa tehneiden musiikista tuo puuttuu jokseenkin täysin -kaihoa ja hempeyttä niissä on pääasiassa.


Kuten edellä viitatussa kirjoituksessa on todettu makuja on monia. En itse tulkitsisi aivan noin, että vanhempien suomalaisten tangosäveltäjien musiikista puutuisi täysin elämän kirjo ja ote. Voiko osaltaan sovitukset sekä orkisterien ja solistien tapa soittaa ja tulkita vaikuttaa muistiimme jääneisiin vaikutelmiin.

Tarkoitatko tuolla, "elämän kirjolla ja otteella", kuitenkin sitä, että argentiinalaisten tangojen sanoitukset aluksi (1800- luvun lopulla ja viime vuosisadan alkupuolella) käsittelivät yhteiskunnallisia ja arkisia asioita; köyhyyttä, nälkää, yksinäisyyttä ja ihmisenä olemista suurkaupungin slummeissa. Sitenhän niiden tangojen sanoitukset keroivat elämästä ja kuolemasta, rakkaudesta ja hylkäämisestä.

Suomeen tango saapui 1910-luvun puolivälissä, mutta vaikutus oli kai alussa vähäinen. Suomalaisen tangonhan sanotaan syntyneen varsinaisesti sotavuosina. Vaikuttaisiko myös sodan jälkeenkin väestön yhteinen kokemustausta siihen, että tangohistoriaamme tuntuu, sanoitukseltaan, kaihon ja hempeyden täyttämältä. Onhan suomalisten sävelpohjissa mukana itänaapurimme slaavilainen perintö, kuten ainakin osassa sävellyksistä, myös saksalainen marssipoljento. Argentiinalainen tango tuntuu dramaattiselta ja ilmentäisikö se usein myös eroottista kiihtoa. Mutta eikö suurimmat vaikutelman erot kuitenkin tule suurelta osalta sanoituksista, eikä niitä voi ainakaan kokonaan säveltäjien kontolle asettaa.

Minulle sanoitus ei ole tanssikappaleissa oleellisen tärkeää. Joskus jopa (omasta mielestä huono tai sopimaton sanoitus) pilaa tunnelman. Yritin siksi kuunnellan "tangovertailuksi" Pedro's Heavy Gentlemen yhtyeen kaksi levyä, molemmat siis instrumenttaaliversioita; Tango - jossa on suomalaisia tangoja (oman muistikuvani mukaan pääasiassa vanhempia) ja Mi tango triste - jossa on tunnettuja, kai lähinnä argenttilaista alkuperää olevia tangoja. No slaavilainen mollivoittoisuus noissa kaikissa suomalaisissa tangoissa paistaa selvästi läpi. Mutta en tälläisen kuuntelun perusteella pystyisi täysin sanomaan, että "lihallisuus ja tuliset tunteet" ainakaan noista suomalaisista versioista olisi täysin puuttuneet. Kuitenkin pidän eriitäin paljon toisen levyn argentiinalaista tangosävellyksistä ja niiden mieleen tuomista pysähdyksistä, nopeista äkillisistä liikkeistä ja jännittyneistä hiipivistä askeleista. Kuitenkin 50-luvun lapsuus varmaan lauantai-illan toivottujen levyjen muistikuvineen rasitaa osaltaan minun makuani.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu