TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Lista: Kirjoittajien tanssitaustasta (35 vastausta) (Nippo 2007-11-03 16:20)

Tangon aitoudesta

Humppis
2007-11-13 22:23

E.Tuomas Aitona tangotanssina pidän sellaista, joka kunnioittaa tangon alkuperää tai perinnettä. - Minulle kävi joku vuosi sitten, että koin normaalin tangon olevan täällä Kaakkois-Suomessa uhattuna - melkein kaikki kun alkoivat opettaa keinuvaa jatkuvan ohiaskelista ns. suomalaista lavatangoa. Tämä sai minut sekä ottamaan kantaa asiaan että vetäytymään arki-iltaisin omalle kotiparketille pohtimaan tangon ja muunkin musiikin tulkintaa. Nyt on tilanne tasoittunut, vaan näyttääpä ohiaskel olevan monille edelleenkin aika yleisaskel.

Makuasioita on niin monenlaisia ja makuja myös.

Alkuperäinen tangohan tietysti on se, joka syntyi 1800-luvulla Buenos Airesin kaduilla sekoittuneena Argentiinan maaseutujen omaan musiikkiin.

Suomeen tango marssi paljon myöhemmin Saksan kautta (kuten kulttuurivaikutteet siihen aikan paljolti muutenkin). Niinpä tuosta alkuperäisyydestä voidaan olla montakin mieltä.

Mannetangoahan kansan parissa meillä tanssittiin ennemmin kuin salogeista ulos siirtynyttä ballroom-tangoa.

Niinpä niitä ohiaskeleita oli alusta asti mukana jo siellä uudella mantereella ja täällä maaseudun lavoilla.

Se keinunta taas on tangon esiasteen -milongan oleellinen osa, joka on paljon mukana myös argentiinalaisessa tangossa vieläkin joissain kohdin.

Sopivasti juuri, kun tätä olin kirjoittamassa, soittikin eräs äskettäisissä Unto Monosen muistokisoissa sekä suomalaista että argentiinalaista tangoa kisailemassa ollut ja menestynyt, asiaan hyvinkin perehtynyt tanssijatar.

Varsin olivat samat aatokset tangosta meillä molemmilla, vaikka hän minuun verrattuna onkin ihan eri luokkaa tanssijana -mestari. Mestarien opissa on kaiken aikaa ja kursseilla näillä näyttöparina.

Sitä aitoa ja "oikeata" lavoilla soitettavaa tangomusiikkia minun mielestäni edustaa joku "Kuoleman paikka" eikä vanhemmissa sitten juuri muita olekaan. Uusissa kyllä jo taas joissakin on sitä samaa koko elämän kirjoa kuvaavaa otetta ja makua, mikä alkuperäisille oli ominaista (lihallisuutta ja tulisia tunteita runollisten kuvien kanssa vuorotellen).

Monosen ja muiden suomalaiselle mentaliteetille osoitettua tangoa tehneiden musiikista tuo puuttuu jokseenkin täysin -kaihoa ja hempeyttä niissä on pääasiassa.

Samaa mieltä oli em. kilpailijatarkin juuri käytyjen kisojen musiikista. Siellähän suomalaisen tangon osuudessa joka toisen tangon on oltava Monosen käsialaa. Uusia piti parempina.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu