TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tanssin kaipuu (Summer 2007-10-30 18:29)

Flow-tilasta seuratanssista

Päivi
2007-11-07 2:46

Voiko seuratanssissa saavuttaa flow-tilan? Hipaisemmeko sitä lähes joka ilta? Siitäkö tanssin nautinto syntyy? Ja muutaman kerran vuodessa saavutamme tanssiessamme täydellisen flow-tilan, sen jota lähdemme hakemaan tansseista, kerta kerran jälkeen? Vai onko kyseessä sittenkään flow, vaan joku muu? Jotain se on, mutta mitä? Ja mikä mahdollistaa tuon tilan saavuttamisen? Ja mikä sen estää?

Otteita flow-tilaa käsitteleviltä nettisivuilta:

"Mikä saa ihmisen tuntemaan iloa olemassaolostaan? Mitä ovat ne sisäiset kokemukset, jotka antavat elämälle merkityksen?

Csikszentmihalyi on yli kahdenkymmenen vuoden ajan tutkinut, millaisissa tilanteissa ihminen nauttii olemassaolostaan ja kokee syvää iloa. Tällaisista hetkistä, joita kirjoittaja kutsuu optimaalisiksi kokemuksiksi, syntyy flow -tila, jolle on tyypillistä intensiivinen keskittyminen ja tehtävään uppoutuminen: ajan kulu katoaa ja kaikki muu unohtuu.

Ihminen tuntee, että hänen kykynsä ovat täydessä käytössä, hän hallitsee tilanteen ja on ehjästi ja kokonaan oma itsensä."

http://www.rasalas.fi/kirja.php?id=35&gclid=CPfJ_MGiyY8CFRo6Xgod6WaUzg

"Flow-tila syntyy, kun ihmisten taidot vastaavat heille syntyviä haasteita. Flow-tilanne, joka voidaan kääntää vaikkapa ajan riento, on ominaista valtava keskittyminen ja sitä seuraava harmonian, eheyden ja mielihyvän tunne. Jokainen, joka on uppoutunut johonkin mieluisaan työhön tai harrastukseen, voi tämän tilan ja sitä seuraavan tunteen tunnistaa."

http://www.uta.fi/laitokset/psyk/opiskelu/opetus/opetusmateriaalia/perpsy_2000/luento7.htm

"Urheilijan huippusuoritukseen kuuluva intensiivinen keskittyminen on esimerkki flow-tilasta. Lähes samoin kuvaavat onnistumisen kokemuksia muusikot, matemaatikot, taiteilijat ja vuorikiipeilijät. Flow-kokemuksen voi saavuttaa myös arkielämässä kävelylenkillä luonnossa tai lukemalla satukirjaa yhdessä lapsen kanssa.

Esimerkiksi kun kirjoittaa tietokoneohjelmaa keskittyen tehtävään täydellisesti, katoaa muu todellisuus. Tietoisuus keskittyy tietokoneohjelman kompleksiseen maailmaan. Saattaa kulua tunteja ilman että ulkomaailma pystyy häiritsemään keskittymistä. Jopa syöminen voi unohtua."

"Lisäksi flow-kokemusten tavoittelusta voi tulla riippuvaiseksi. Ammattitanssija voi joutua luopumaan lasten hankkimisesta. Kirjailija saattaa erakoitua keskittyessään kirjoittamiseen."

http://radio.weblogs.com/0112083/stories/bookrev/br083.html

"Kaikilla on kokemuksia siitä, miten jokin asia on tuntunut valtavan kiinnostavalta ja mukaansatempaavalta. Tuosta asiasta on vaikea irrottautua. Sen soisi jatkuvan ja jatkuvan. Useimmiten me emme ole ajautuneet näihin kokemuksiin, vaan olemme ne tietoisesti valinneet. Jos tiedän, että nautin lukemisesta tai musiikista, voin tuon kokemuksen tavoittaa uudelleenkin.

Näistä myönteisistä kokemuksista Mihaly Csikszentmihalyi (MC) käyttää nimitystä "flow", joka voitaisiin kääntää suomeksi vaikkapa ajan virtana tai rientona. Me astumme virtaan, joka kuljettaa meidät ikään kuin ajan ja paikan ulkopuolelle. Tunti, kaksi, kolmekin on kuluu kuin siivillä ja mieli on vaeltaa jossakin muualla. Vai onko sitä ollut olemassakaan?

Juuri täydellinen flow-tila, eikä niinkään onnellisuus, tekee elämästä arvokasta. Kun koemme ajan rientoa, emme ole onnellisia, koska kokiessamme onnea meidän täytyy keskittyä sisäisiin tiloihimme ja se vie huomiota pois tehtävästä. Vasta tehtävän jälkeen voimme rauhallisesti katsoa taaksepäin ja silloin koemme kiitollisuutta tuosta hienosta kokemuksesta - silloin, vasta jäljestäpäin, me olemme onnellisia."

http://www.uta.fi/laitokset/psyk/opiskelu/opetus/opetusmateriaalia/perpsy_1999/2.htm

Ja vielä lisää aiheesta:

http://www.markkuojanen.com/sivut/psykologia/flow-ilmiF6.php

http://www.peda.net/en/magazine/jyu/89/toimintaterapia?m=content&a_id=16

Kirjoittajan avainsanat: onnellisuus

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu