TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tango kisat ym. (Risper 2003-05-19 23:12)

Seuratanssi ja kilpatanssi

Matti Jokinen
2003-05-21 1:04

Miksi sitten kisoja järjestetään ja miksi kisaillaan. Se on oikeastaan ainoa tie nostaa tanssijoiden osaamisen tasoa. Kylmä fakta on että, jos et kilpaile, et koskaan kehity niin hyväksi kun voisit.

Tämä on tietenkin totta, jos hyvyyden mittarina pidetään kilpailussa menestymistä. Kilpailemiseen tarvitaan lajikohtaisten taitojen lisäksi kilpailukokemusta. Toisaalta, jos kilpaileminen ei ole tavoitteena, on olemassa monia muita ja usein tehokkaampia oppimisstrategioita. Yksi sellainen on kilpailun vastakohta: sen sijaan että jokainen yrittäisi olla parempi kuin muut, pyritään oppimaan muilta se minkä muut osaavat paremmin ja opettameen muille se, minkä itse osaa paremmin. Yleensä jokaisella on sekä jotain opittavaa muilta että jotain muille opetettavaa. Tätä strategiaa käytetään enemmän tai vähemmän monilla aloilla sekä työelämässä että harrastuksissa, enkä ole koskaan kuullut kenenkään sanovan, että ryhmän jäsenet kehittyisivät enemmän, jos he rupeaisivat yhteistyön tekemisen sijasta kilpailemaan keskenään.

Urheilussa on myös yleisesti tapana mitata lajin tasoa noin kymmenen menestyvimmän yksilön perusteella. Esimerkiksi Suomen uinnin taso nousee ja laskee tiedotusvälineissä muutaman miehen ja naisen onnistumisten ja epäonnistumisten perusteella. Jos ei keskitytä urheiluun, asiaa voidaan tarkastella täysin erilaisesta näkökulmasta, koko kansan keskimääräisen uimataidon perusteella. Tällöin myös arviointiperusteet voivat olla täysin erilaiset: ei ole kovin olennaista, missä ajassa ihimset uivat neljäsataa metriä, vaan se, kuinka moni ylipäätään pääsee perille, ja vaikkapa sekin, kuinka moni pystyy uimaan matkan vaatteet päällä.

Lavatanssit voivat kilpatanssille olla hyvinkin tervetullut pelikentän laajennus. Mutta jos tavoitteena on suomalaisen seuratanssikulttuurin kehittäminen, niin vähäiset resurssit kannattaisi suunnata seuratanssiin eikä kilpatanssiin. Toki kilpatanssista löytyy aineksia, joita voi soveltaa myös seuratanssiin, mutta seuratanssin ja kilpatanssin tarkoitus ja tavoitteet ovat hyvin erilaiset, ja sitä paitsi lavatanssikilpailujen harrastajat ovat hyvin vähäinen osa niistä 1.85 miljoonasta suomalaisesta, jotka käyvät tanssilavoilla. Luultavasti kilpailuharrastajilla on myös kohtalainen tanssitaito jo siinä vaiheessa, kun he aloittavat kilpailemisen, joten heidän valmentamisensa seuratanssikulttuurin kehittämisen nimissä on vähän samaa kuin kansan uimaopetuksen keskittäminen uimamaistereihin. Jos seuratanssia todella halutaan kehittää, opetus kannattaisi suunnata niille, jotka toistaiseksi osaavat vain alkeet, tai vielä mieluummin niille, jotka eivät osaa alkeitakaan.

Kirjoittajan avainsanat: kilpatanssi

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu