TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Tanssilavojen profiloituminen (Päivi 2007-09-26 11:20)

Kategoriat

Tapani
2007-09-26 13:18

Traditionalistit pitävät yllä vanhoja tanssilavaperinteitä. Tanssitaito ei traditionalisteilla usein ole kaksinen mutta he vähät välittävät siitä - tärkeintä tälle ryhmälle on reteä hauskanpito. Alkoholia nautitaan usein kuten perinteisiin lavatansseihin kuuluu.

Valtavirran edustajille tanssit ovat sosiaalinen tapahtuma. Erona traditionalisteihin valtavirran edustajat ovat hillitympiä ja käyttävät vähän tai ei lainkaan alkoholia. Tanssitaito voi mahdollisen pitkän kokemuksen myötä olla hyvä tai jopa erinomainen joissain lajeissa, mutta koska sosiaalinen kanssakäyminen on pääasia valtavirran edustaja ei ole kiinnostunut jatkuvasta tanssissa kehittymisestä tai uusien lajien opettelusta.

Uuden aallon edustajille tanssitaito on tärkeä asia. He pyrkivät kehittymään eteenpäin tanssilajeissa joita osaavat ja opettelemaan uusia. Uuden aallon edustajat voivat arvostaa myös tanssien sosiaalisia puolia mutta silti puhdas tanssitaito on olennaista. Uuden aallon edustajat suhtautuvat usein positiivisesti heikosti osaaviin kunhan he osoittavat halua ja kykyä edistyä, eli ovat aloittelevia uuden aallon edustajia, mutta perustanssin tanssiminen jonkun kanssa joka on tanssinut samalla tavalla vuosia ja ilmeisesti tulee aina tanssimaankin on kauhistus. Uuden aallon edustajaa ei siten erota valtavirrasta tanssitaito vaan pyrkimys kehittymiseen ja tanssitaidon suurempi arvostus.

Jotkin tanssipaikat ovat enemmän tai vähemmän profiloituneet traditionalistien käyttöön. Valtavirta ja uusi aalto pyrkivät tulemaan toimeen keskenään. Jonkin verran on havaittavissa sitä että valtavirta ja uusi aalto eriytyisivät mutta tässä on se merkittävä ongelma että uusi aalto on ainakin nyt vielä aika pieni pitämään tanssipaikkoja pystyssä ja toisaalta uuden aallon edustajat ovat vaativa ja hankala kohderyhmä. Yrittäessään houkutella uutta aaltoa tanssipaikan pitäjä joutuu kilpailemaan yllättävän tahon kanssa - tanssikurssien. Useat uuden aallon edustajat itseasiassa harrastavat tanssia pääasiassa kursseilla. Paradoksaalista kyllä nämä ihmiset eivät usein ole kaksisia tanssijoita koska he keskittyvät liian paljon uusiin asioihin eivätkä hanki tarpeeksi käytännön tanssikokemusta sisäistääkseen opit.

Itse uuden aallon edustajana toivon että profiloitumista ei tapahtuisi, ihan vain siksi että en usko että uuden aallon edustajat riittävät pitämään omia paikkoja pystyssä ainakaan vielä. Tämä näkökanta poislukien profiloituminen on minusta sopivassa määrin hyvä asia. On ikävää jos raja-aidat ovat kovin tiukat ja korkeat mutta silti eri ihmiset oikeasti tykkäävät pitää hauskaa eri tavoin ja ovat onnellisimpia jos muut paikallaolijat ovat enemmän tai vähemmän samanhenkisiä.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu