TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Kun nyt chachaan siirryttiin (Sahrami 2007-08-30 8:01)

1 2 123 rytmiin laskeminen

Pete P.
2007-09-02 16:47

Dean Collins opetti aikoinaan oppilailleen lindy hoppia laskemalla lindy-rytmiä: 1-2 1-2-3 1-2 1-2-3 tai 6 count -rytmiä 1-2-3 1-2-3 1-2.

Harvinaisen epäkäytännöllinen tapa ilmaista lindy hopin askellus. Hankalaa, tai oikeastaan mahdotonta olisi ymmärtää askelten ajoitus, jos olisi käytettävissä vain tuo "1-2 1-2-3 1-2 1-2-3" -ohje. Ei siinä paljon selviä triple-stepin luonne.

Ihmiset tuossa ovat asialla. Cha chan rytmin voi hyvin laskea 1 2 123 1 2 123, jos näin haluaa.

Toki sen voi jokainen laskea miten huvittaa. Puhuinkin siitä miten se kannattaisi opettaa. Ei se ole kenenkään etu, että kun ihmiset sitten etenevät pidemmälle ja menevät jatkokursseille, niin siellä sitten on "1 2 123 1 2 123" -laskijat ihan pihalla kun opettaja pyytää venyttämään ykkös-(chaa) ja kolmosaskelia. Näinhän cha cha'ta tanssiessa kuuluu tehdä. Siinähän sitä sitten tunnista meneekin iso osa siihen, kun selvitellään mitä se ykkös- ja kolmosaskel kenellekin tarkoittaa. Se vain yksinkertaisesti on käytännöllisempää oppimisen ja opetuksen kannalta, että asioilla olisi mahdollisimman yhteneväiset nimitykset.

Onhan cha chassa mm. kuvio nimeltä three cha chas, jonka rytmi lasketaan tanssiurheiluliiton kuviosääntöjen mukaan 4&1 2&3 4&1. Chan chan chassee tehdään tällöin myös iskuille 2 ja 3. Muitakin vastaavia rytmityksiä löytyy cha chassa. Ei tuo ole niin vakavaa.

En ihan ymmärtänyt miten tuo liittyi tähän, sillä totta kai perusaskelta varioidaan eri kuvioissa. On myös kuvioita, jossa otetaan koko tahdin ajan pelkkää cha cha -chasseeta: 4&1&2&3&4&1 Jäinpä tässä miettimään, miten tuollainen "1 2 123 1 2 123" -laskija laskisi tuon jatkuvan chasseen? 12323232323? :)

Suomalaisista cha cha -kappaleista on välillä hyvin vaikea edes löytää 4&1 -rytmitystä ja silti näitä yritetään tanssia rytmittämällä chassee 4&1 -kohtaan. Ei ainakaan näiden kohdalla ole niinkään väärin tanssia ns. välirytmiin rytmittämällä chasseet perusaskeleessa 2 ja 3 -iskuille.

No joo, eihän lavatansseissa tietysti kukaan voikaan tanssia väärin, kukin tanssii miten haluaa kunhan ei loukkaa itseään tai muita tanssijoita. Voit tanssia aivan väärään rytmiin ja sanoa että kuulet rytmin vain toisella tavoin kun muut. Katselitko muuten eilen Eurovision tanssikilpailuja? Siellä muuan pari tanssi cha cha'ta musiikkiin, jossa ei juurikaan kuulunut tahdin lopun cha-cha-tuplaiskua. Silti he tanssivat chassee-askeleet tahdin viimeiselle iskulle, niinkuin tuleekin. Cha cha nyt vain sattuu olemaan tanssi, jossa perusaskeleen chassee tulee tahdin loppuun. Kilpatanssikisoissa pari, joka tanssii cha cha'ta välitahtiin (siis ottaa chasseen kakkosiskulle) on automaattisesti kilpailun viimeinen, vaikka tanssisi muuten miten hyvin. Lavoilla jokainen tanssii kun tanssii, mutta ei välitahtiin tanssimista silti oikeaksi tavaksi voi väittää.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu