TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Musiikkiteorian alkeita (Jora 2007-08-20 11:24)

Tahtilajit, iskut ja poljento

Tutti Frutti
2007-08-20 23:02

Koska Pete on jo tehnyt pitkän ja ansiokkaan päivätyön ja taitaa nyt vetää henkeä, tuuraan häntä vähän.

Yhä tulee kummallisia ajatuksia mieleen (me tyhmät olemme todella vaikeita). Eli jos fiksataan joku sopiva ajallinen kesto kokonuotille, silloin tällä fiksauksella 4/4-tahti kestää 4 aikayksikköä (ei ole se 1 sekunti, paitsi erikoistapauksessa) ja 3/4-tahti 3 aikayksikköä. Mutta, eikö tällöin molemmat musiikit kuulosta täsmälleen samalta (tai siis iskut tulevat täsmälleen samoilla hetkillä)? Ok, se ero voi syntyä siitä, että kaikki iskut eivät ole yhtä voimakkaita. 4/4-musiikissa kai tyypillisesti tahdin ensimm. ja kolmas isku ovat selkeämpiä.

Hyvä kysymys!

Olet ihan oikeilla jäljillä. Ero (ja hämmennys) syntyy siitä, että kaikki ns. "iskut" eivät olekaan varsinaisia iskuja. Siksi itse puhunkin mieluummin tahdinosista (varsinkin nuottikirjoituksessa) tai sykäyksistä kuin "iskuista".

4/4-tahtilajissa on neljä tahdinosaa (= "iskua"), jotka ovat kaikki neljäsosanuotin mittaisia ja joista vain ensimmäinen ja kolmas ovat rytmiteoreettisesti oikeasti iskullisia. 3/4-tahtilajissa on kolme tahdinosaa (= "iskua"), jotka ovat neljäsosanuotin mittaisia, mutta vain ensimmäinen on oikeasti iskullinen.

Jos muu orkesteri olisi hiljaa ja rumpali soittaisi pikkurummulla pelkkiä tasaisia neljäsosia (siis korostamatta mitään niistä), niin yksi kuulija voisi hahmottaa nuo lyönnit kahden tai neljän neljäsosan, joku toinen taas kolmen neljäsosan kokonaisuuksiksi. Koska tuossa tasaisessa neljäsosasykkeessä yksikään lyönti ei olisi varsinaisesti iskullinen, siinä ei olisi myöskään yksiselitteistä poljentoa (tahtilajia). (Tällöin kuulijalla olisi taipumus itse luoda poljento mielessään.)

Jos rumpali alkaisi sitten korostaa esim. joka kolmatta lyöntiä, syntyisi selvä, valssille ominainen kolmijakoinen poljento, jossa ensimmäinen tahdinosa eli ykkönen on iskullinen ja toinen ja kolmas tahdinosa ovat iskuttomia.

miksi kokonuotti on neljän iskun mittainen?

Ei se oikeastaan olekaan. On parempi sanoa, että kokonuotti on neljän neljäsosanuotin mittainen.

Kirjoittajan avainsanat: musiikin teoria, rytmi, tahtilaji, isku, tahdinosa, poljento

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu