TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Vihreät Niityt (Kaminiitto 2007-08-01 8:31)

Markkinatalous toiminnassa

Sokkisha
2007-08-04 13:08

Meitä kuluttajiakin on niin monenlaisia... enemmistö tässäkin asiassa taitaa vetää pitemmän korren. Ainakin täällä pohjanmaalla tanssilavojen enemmistö yleensä koostuu ihmisistä jotka ei varsinaisesti ole profiloitavissa tanssin harrastajiksi, vaan enempi tai vähempi aktiivisiksi huvittelijoiksi. Tanssinharrastaja-käsite omassa kielenkäytössäni merkitsee sellaista joka harjoittelee tanssimista muuallakin kuin tanssilavoilla ja kehittää aktiivisesti tanssitaitoaan.

Sen suuren enemmistön suhteen vallitsee käsittääkseni aika löyhät vaatimukset musiikin tanssittavuudelle. Lähinnä peräänkuulutetaan jotain mystistä "rytmikkyyttä", musiikin pitää olla "rytmikästä" ollakseen hyvää... Monet normiyleisöön lukeutuvat vanhukset etenkin arvostelevat orkestereita sen mukaan miten "hyvä rytmi" niillä on. Tämän päivän Ilkka-sanomalehdessä mm. kehuttiin eläkeläisten suosiossa olevan Panama orkesterin "hyvää rytmiä".

Olen järkeillyt tätä niin että "rytmikkyys" (silloin kun sitä olen kuullut kehuttavan) tarkoittaa normaalisti jumputtavaa, selkeästi musiikista erottuvaa foksityyppistä rytmiä. Se sopii parhaiten sellaisiin tanssiaskeleisiin jota useat ei-niin-kauhean-tanssitaitoiset vanhemman polven ihmiset menevät ja jota näkee paljolti mm. kesäillan valssissa kun melkein jokainen musiikinlaji tanssitaan samalla tyylillä ja samoilla askeleilla. Lattarirytmi, trioli tai jive saattaa tuntua sekavalta eikä "jokatanssin"-tanssiaskeleet sovi siihen.

Tämä musiikki on sitä iskelmätyyppistä foksia joka yhä enemmän lyö itseään läpi ja jolla tehdään hittejä. Tähän suuntaan jokamiehen-orkesterit ovat yhä enemmän menossa joitakin poikkeuksia lukuunottamatta! Joillakin ohjelmaan ei juuri muuta kuulukaan... Sitä on helpompaa orkesterien opetella koska illan aikana ei tarvitse hallita niin monien perinteisten tanssilajien rytmejä ja tempoja jotka ne vaativat. Sitä on paljon saatavilla ja hiteistä yleisö pitkälti tykkää. Orkesterit jotka soittavat pääasiassa tämänkaltaista musiikkia, vetoavat siihen että se menee niin hyvin kaupaksi. Niinhän se meneekin, osalle yleisöstä...

Yksi trendi etenkin eteläsuomessa on että nuoret tanssivat yhä enemmän he tulevat tanssikurssien kautta lavoille tanssitaitoisina ja tietoisina siitä mitä haluavat kuulla. Heille ei riitä enää että musiikki on "rytmikästä" vaan he haluavat monipuolisuutta ja lajinomaisuutta, jopa tanssittavia tempojakin. On myös paljon vanhempaakin väkeä jotka ovat tietoisia siitä mitä TANSSImusiikki on ja jotka osaavat tanssiaskeleet eri musiikkilajeihin. Heillekään ei riitä "rytmikäs" musiikki. Tämä käsittääkseni melkoisella vauhdilla kasvava asiakasryhmä! Uskon että tanssiorkesterit tulevat hamassa tulevaisuudessa jakaantumaan ainakin kahteen ryhmään mainittujen asioiden suhteen: on bändejä jotka haluavat kehittää itseään ja palvella tanssiyleisöä, jotka ymmärtävät tekevänsä musiikkia tanssimista varten! Sitten on joukko bändejä joiden itsetunnon pystyssäpitäjäksi riittää humalaisten örveltäjien suosionosoitukset illan viimeisinä tunteina ja jotka jatkossakin "aikovat soittaa samalla tavalla kuin aina ennenkin" ja jotka "tietävät nämä hommat tanssijoita paremmin".

Onneksi meillä on vielä niin paljon valinnanvaraa ja hyviäkin orkestereita, voimme siis äänestää todellakin jaloillamme. Kylläpä sen jo nytkin näkee tiettyjen lavojen ohjelmatietoja seuraillessa vúoden mittaan missä paikoissa arvostetaan TANSSIMISTA ja oikeata tanssimusiikkia ja mihin yritetään vain tanssimisen varjolla kerätä avokätisiä (humalaisia) maksajia... kraanavedestäkin veloitetaan erikseen...

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu