TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Vihreät Niityt (Kaminiitto 2007-08-01 8:31)

Vihreät Niityt

Kaminiitto
2007-08-01 8:31

Sain nyt vasta ensi kosketukseni Kiuruveden Vihreät Niityt jokavuotiseen tapahtumaan. Koska en ole noita konsertti-ihmisiä, niin olin jonkin verran ennakkoon varauksellinen. Estradin oheen oli laitettu tanssitila, joten kyllä siellä tanssiakin sai jos nyt ei yllin kyllin niin sopivasti. Tanssivajetta pääsi sitten täyttämään tapahtumaviikon jälkeen Iisalmen Kyllikinrannassa.

Olin kuuntelemassa siellä myös Maarit Niiniluodon vetämää paneelia, jossa keskustelijoina olivat mm. Eino Grön, Jaska Mäkynen, Kauko Simonen ja Pasi Kaunisto. Paikallislehti otsikoi seuraavana päivänä Gröniä lainaten: Soittolistat pyllistävät yleisölle. Grön ja Mäkynen sanoivat kyllä sensurointirajaa hipoen, mitä mieltä he ovat suurten levy-yhtiöiden talutusnuorassa juoksevista radiokanavista, jotka antoivat naruttaa itseään hyväksymällä soittolistat. Jopa YLE meni halpaan eikä enää ihmisten aikaan kuule sen radiokanavilta tanssimusiikkia, ainoastaan lasten jumputusta. Sama maksettu kappale soi jopa kymmenkunta kertaa vuorokaudessa ja sadattuhannet täysin soittamattomat levyt makaavat esimerkiksi YLEn arkistoissa avaamattomina. Muualla maailmassa sentään aina löytää aikuiskanavan, jossa soitetaan paljon tuttuja, ikivihreitä tanssikappaleita, mutta Suomessa YLE yrittää epätoivon vimmalla tappaa tanssikulttuurin. Itselleni syntyi kysymys: Miksi? Miksi kulttuuri- ja terveysministeriöt eivät tee mitään? Eivät edes tutki tanssin mahdollisuuksia ja vaikutuksia. Miksi musiikin verorahat upotetaan lähes kokonaan turhanpäiväisiin rakennushankkeisiin ja kulttuurirasistisesti ulkomaiseen musaan kuten rockiin, oopperaan ja operettiin sekä balettiin. Tavallinen tanssikulttuuri ei saa mitään. Tasavertaisuusehdotukseni on, että kaikkien lippujen hintojen on oltava kustannusvaastaavia (ja avustukset jaetaan esimerkiksi kelan kautta suoraan lipunostajille).

Keskustelijat haastoivat suurta yleisöä painostamaan verovaroilla ylläpidettävää mediaa, jotta tanssimusiikki saisi sen osan lähetysajasta, joka sille kuuluu. Vain suuri yleisö pystyy vyörymään kapea-alaisten (tai sitten maksettujen) mediapomojen yli, jotta uuden sukupolven musiikkitottumukset suunnataan tanssillisuuteen. Tämä ei ole tietenkään kaikkien etu. Epätanssillisuus edesauttaa juottoloita. Niille on eduksi, jos väkeä on paljon pienessä tilassa, jossa ei mahdu kuin kittaamaan kaljaa. Sinne sopii nykyinen radiomusiikki. Onko tällä esimerkiksi kansanterveyteen pitkällä juoksulla merkitystä, sen saa jokainen päätellä itse. Oma lukunsa on musiikin tekijät.

Nyt kun digitaaliset radiokanavat tekevät tuloaan, on korkea aika toimia aktiivisesti, jotta saadaan edes joitain tanssimusiikkiin suuntautuneita tai erikoistuneita kanavia kuulolle. Jos yksikin tällainen suosittu kanava saadaan maahamme, niin muiden on pakko seurata perässä. Tanssinettiläiset ovat nyt kuninkaan tekijän asemassa. Ovatko esimerkiksi maaseudun kehittämiseen keskittyneet yhteisöt hyviä vaikuttamiskanavia? Talkoot ja painostukset on aloitettava heti ja kaikki ideat on saatava esiin, jottei etsikkoaika mene ohi.

Kirjoittajan avainsanat: tanssimusiikki, radio

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu