TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Aatteleppa ite omalle kohalles! (Pia M 2007-06-07 13:23)

Ihmettelyä etiketistä, säännöistä, aloittelijoista, konkareista

Dancing Lady
2007-06-12 15:18

Nyytille kiitos osuvasta kirjoituksesta (Aloittelija aattelee), ymmärrän tunteitasi!

Täällä kun on nyt puhuttu paljon säännöistä ja etiketistä, niin kysyisin vain, missä ne säännöt on nähtävissä?

Olen muutaman vuoden harrastanut tanssimista kutakuinkin säännöllisesti, ja ainoa sääntö, johon olen törmännyt ja josta kursseilla on puhuttu, on se, että etenevissä tansseissa kierretään salia vastapäivään, ja samalla paikalla tanssittavissa ollaan sitten siellä keskilattialla. Sellaista en ole missään nähnyt tai kuullut, että aloittelijoiden pitäisi pysytellä jollain muulla alueella kuin edistyneiden.

Joissain muissa liikuntalajeissa sääntönä on se, että takaa tuleva ja nopeammin etenevä väistää edellä olevaa ohitettavaa. Hitaammin etenevä saa edetä omassa tahdissaan, omalla radallaan. Joissain lajeissa hyvänä käytäntönä on se, että takaa tulevaa kertoo, kummalta puolelta aikoo ohittaa, niin ei synny törmäyksiä. Tansseissa tuota on vaikea kuvitella. Sen sijaan olisi luontevaa, että takaa tuleva etsii reitin, jolla pääsee ohittamaan jouhevasti - mikäli tällainen kilpaeteneminen tanssiessa ylipäätään on tarpeen.

En myöskään missään ole nähnyt sääntöä, jossa kerrotaan millä paikalla hakurivissä milloinkin kuuluu olla; se on kai ihan jokaisen oma asia, mitä pitää parhaana itselleen.

Muissa omissa lajeissani en ole myöskään nähnyt tai kuullut koskaan niin vahvaa ikä- tai taitorasismia, kuin tässä tanssiporukassa. Yleensä aloittelijaa autetaan eteenpäin, tarjotaan apua ja neuvoja eikä huiskita pois jaloista. Tämän tavan soisin tansseihinkin leviävän. En ole myöskään nähnyt jaottelua A- tai B-luokan kansalaisiin (tanssijoihin), paitsi joissain kilpasarjoissa, mutta sitä kai lavatanssit ei ole ? Eri asia on myös erilaisilla taitotasoilla olevien treenit; niissä tasoryhmät on paikallaan. Mutta edelleen: siitäkö lavatasseissakin on kysymys - tasoryhmitysten mukaan etenevistä treeneistä ?

Vai sekoittuuko ihmisten ajatukset, kun tanssimaan tullaan niin monella eri motivaatiolla; tanssimaan tanssin ja liikunnan takia, näyttäytymään ja näyttämään omia taitoja, hakemaan toisen ihmisen läheisyyttä ja lämpöä, hakemaan pysyvämpää tai tilapäisempää seksisuhdetta tai mitä muuta tahansa? Ja kun nuo tavoitteet eivät kohtaa, ollaan jonkinkaisella törmäyskurssilla, mikä täälläkin näkyy usein ei-niin-rakentavina kommentteina.

Nyt kyllä haluaisin lavoille enemmän ymmärrystä, suvaitsevaisuutta ja lämpöä (muutenkin kuin niihin illan hitaisiin ihanassa sylissä). Tanssi on laji, johon minun mielestäni tiukkapipoisuus ei sovi.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu