TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Aatteleppa ite omalle kohalles! (Humu 2007-06-07 15:05)

Aloittelija aattelee

Humppis
2007-06-12 15:00

Solenzara: Minuun kolahti tuo Humppiksen kommentti "vuosikymmeniäkin tanssineet mutta edistymisestään piittaamattomat". Minusta noita edistymisestään piittaamattomiakin tulee tanssilattioilla suvaita. Kaikille ei tanssi ole pääharrastus. "Vuosikymmeniä tanssinut" saattaa käydä lavoilla virkistymässä muutaman kerran vuodessa tai kerran kuukaudessa. Hänelle riittää perustanssitaito.

Riittäköön perustanssitaito, siihen en puuttunutkaan. Mutta perustanssitaitoon kuuluu muiden huomioonottaminen ja lavaetiketin noudattaminen. Niiden taitojen luulisi vuosikymmenten kuluessa iskostuvan ihan itsestäänkin mieleen. Eihän kadulla kävelemiseenkään muita häiritsemättä mitään kursseja tarvita. Ei sielläkään minne tahansa töytäillä eikä asiattomiin paikkoihin työnnytä.

Kyllä niitä väistämis- ja muiden huomioimisjuttuja ainakin minun käymilläni alkeiskursseilla on opetettu ja myöhemminkin korostettu.

Mitä tulee törmäilyjen välttämiseen ja anteeksipyytelyihin, nainen ei ole törmäilyyn syyllinen vaikka olisi aloittelijakin. Mies vie, nainen voi tanssia vaikka silmät kiinni. Vai olenko väärässä? En ole tanssikursseilla huomannut, että miehille erikseen opetettaisiin ympäristön seuraamista ja daamin ohjaamista.

Ikävä kyllä, jonkin verran väärässä olet. Nainen voi olla hankala vietävä monestakin syystä. Kiinteässä oteessa tanssittaessa moni kokematon ja liian usein myös kokenutkin tanssija yrittää itse keksiä, mitä seuraavaksi on tarkoitus tehdä. Arvaa väärin ja ottaa mieheltä mahdollisuuden vientiin ja siinä samalla myös törmäysten estämiseen. Myös liian hidas (ja myös liian aikainen) reagointi vientiin saa saman aikaan. Liike jatkuu pidemmälle kuin on tarkoitus, jolloin taaskaan ei törmäystä voi välttää (Voimaahan mies ei saa viennissään käyttää).

Avoimen otteen tansseissa vielä useammin törmää siihen, että nainen kielloista ja pyynnöistä huolimatta ei malta olla touhuamatta omiaan tai arvailematta seuraavaa liikettä. Monasti myös kokematon lähtee tekemään, kun vasta annetaan merkki valmistautumisesta liikkeeseen.

Liian pitkä taka-askel on se, joka useimmiten aikaansaa naapurin tontille menon ja potkuja sekä tallomisia toisten jaloille. Noita tekevät sekä uudet että pitkäänkin tanssineet. Olen jättänyt sellaiset hakulistaltani pois, jotka eivät useasta neuvomisesta huolimatta ole tuota lopettaneet.

Ihan eri juttu sitten ovat ne taiturit, joille mieluusti antaa vallan vapaaseen tulkintaan. Tulevat ketään haittaamatta pyörittyään ja muita mukavia liikkuja tehtyään oikeassa kohdassa takaisin vientiin. Heitä on todella mukava myötäillä tuossa, kun oma mielikuvitus ja liikerepertuaari ei ole riittävä.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu