TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Aatteleppa ite omalle kohalles! (Humu 2007-06-07 15:05)

Aloittelija aattelee

Humppis
2007-06-11 21:52

Nyyti: Vaan kuinkas sitten kävikään...

"Sensijaan kylläkin heidän asenteestaan tanssiin ja usein varsinkin muiden tanssijoiden huomioimiseen on vähemmän hyväksyttävällä tasolla." Humppis 7.6.

Jaahas. Tuohon ajatukseen olisin suonut vähän valaisua. Kesälavoilla on toki tämä satunnaisten kesätanssijoiden ilmiö, joille ei etiketeillä liene niin väliä. Sen voi joku kokea ongelmaksi. Myös tiettyjen esiintyjien iltoina on enemmän olusen voimalla joraajia ja enemmän ongelmia. Mutta aloittelevilla harrastajilla en uskoisi olevan asennevammaa - mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan. Herra Humppista olen pitänyt herrasmiehenä ja niin taitavana tanssijana, että hänen tanssimaailmassaan ja -ajatuksissaan kaikesta huolimatta olisi luullut olevan tilaa myös meille heikommilla avuilla varustetuille.

Valaistusta tulee:

Irroittamalla jonkin tietyn virkkeen tai asiakokonaisuuden sen alkuperäisestä yhteydestään saa luoduksi kirjoittajasta (ja asiasta) haluamansa laisen, totuudesta poikkeavan, kuvan.

Riitaako yrität rakentaa kokeneiden ja kokemattomien välille? Liian usein nimenomaan kokemattomat (tai vuosikymmeniäkin tanssineet mutta edistymisestään piittaamattomat) nostavat noita raja-aitoja esiin.

Jatko tuohon esiin nostamasi lainaukseen kuului näin:

Jos he käyttäytyisivät siivosti ja yrittäisivät edes olla työntymättä alueille, joilla heistä on sekä haittaa että usein myös vaaraa sekä itselleen että muille tanssijoille, ei heidän paikallaolonsa haittaisi mitään.

Seuraamalla sitä, miten muut paikallaolijat toimivat normaali ihminen havaitsee nopeasti, miten tulee toimia.

Lainaus päättyy.

Siis, aivan todellakin asia on juuri niin, että kokemattomat aiheuttavat sekä vahinkoja että vaaratilanteita monin verroin enemmän kuin kokeneet. Jos jokin on fakta, niin tämä on. Näin kaikilla inhimillisen toiminnan alueilla -tanssinkin.

Toki on olemassa tiettyjä itsensä kovinkin taitaviksi tuntevia (wannabe tanssijoita), jotka toistavat kilpatansseihin opettelemiaan koreografioita muista piittaamatta, mutta heitä on todella vähän, enkä laske heitä todellisten kopnkaritason tanssijoiden joukkoon kuuluviksi.

Kuitenkin ehdottomasti eniten potkuja tulee niiltä juuri opettelemaan alkaneilta innokkailta, jotka eivät hallitse liikkeitään eivätkä tilankäyttöä.

Samoin epämääräisiin suuntiin etenevät ja väärille alueille eksyvät (ja sinne pitkäksi aikaa jäävät) ovat joko aloittelijoita, humalaisia, häiriköitä tai sitten niitä, jotka eivät koskaan ole pitkästä tanssitaipaleestaan huolimatta havainneet mitään sääntöjä ja tiettyjäalueita olebvan olemassakaan.

On erittäin harvinaista, että noihin sortuu joku kokenut aktiivitanssija.

Aivan samoin kuin liikenteessä tai missä tahansa ihmisten toiminta-alueella, myös tanssiharrastuksessa on olemassa sääntöjä ja käyttäytymiskoodeja.

Ei sitä muualla pidetä loukkaavana, jos niiden mieltämistä ja noudattamista odotetaan. Miksi siis tanssin suhteen asiat olisivatkin toisin?

Vielä tähän: Tanssivuosia on kyllä, mutta taidot melkoisen kapea-alaiset.

Tuo ikävä kyllä kertoo juuri siitä, että vuosia kestäneestä harrastamisesta huolimatta et ole katsonut tarpeelliseksi opetella toimimaan tavalla, jota tanssijoilta odotetaan kaikkien viihtyvyyden vuoksi.

Vaikka kaikki huvittelemassa olemmekin, ei asenteella "Minähän teen juuri kuten haluan ja muista viis! suinkaan rakenneta viihtyvyyttä ja edistetä tanssilkulttuuria. Vivahtaa pikemminkin anarkialta. Sillä ja individualismilla on tietty ero.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu