TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Unto Mononen - Satumaa (Mononen 2007-04-26 17:14)

Esko Rahkonen - Syvä kuin meri

Mononen
2007-05-06 17:44

Virtanen pohtii, mikä on hänen mielestään Suomen kolmanneksi paras tango: Ensimmäiset sijat hän on jakanut Satumaalle ja Kohtalon tangolle. Molemmat tangothan ovat Unto Monosen sävellyksiä. Jos tuntee kirjailija M.A. Nummisen Monos-taustaa, ei ihmettele pronssisijaa. Se menee Esko Rahkosen levyttämälle, Unto Monosen säveltämälle ja sanoittamalle tangolle Syvä kuin meri.

Jos olisin kirjoituksissani johdonmukainen, olisin otsikoinut tämän toisin. Siis: Unto Mononen - Syvä kuin meri. Kun eilen olin seuraamassa Stadi tanssii –tapahtuman tangokilpailuja, siellä vietettiin hiljainen hetki tangolaulaja Esko Rahkosen muistolle. Hän oli menehtynyt 4. toukokuuta sydänleikkauksen jälkeen.

Unto Mononen ja häntä kuusi vuotta nuorempi Esko Rahkonen olivat tavanneet sattumalta. Miehet olivat tulleet juttuun heti alusta alkaen. Mononen alkoi antaa Rahkoselle laulunopetusta. Monosen lauluoppilaista Esko Rahkonen pääsikin pisimmälle ja hänen uraansa Unto vaikutti eniten. Rahkonen kertoo, että Unto painotti laulamisen rentoutta, jännittää ei saanut. Kun Mononen huomasi opilaansa sojottavan pikkusormen, hän keskeytti laulamisen: Vartalon jännittäminen kuuluu äänen epäpuhtautena.

Kesällä 1964 Mononen ja Rahkonen katsoivat tulleen ajan lähteä Toivo Kärjen pakeille Fazerille. Kärki oli Rahkoseen tyytyväinen ja oli valmis kirjoittamaan levytyssopimuksen. Rahkosen koelaulussa esittämä Yön hiljaisuudessa sopi kaikille osapuolille, mutta toisesta kappaleesta tuli kiistaa. Niinpä Mononen teki mittatilaustyönä laulun Syvä kuin meri, joka sopi Rahkosen lauluäänelle ja –tyylille.

Syvä kuin meri/Yön hiljaisuudessa oli vuonna 1965 tärkeä levy sekä Monoselle että Rahkoselle. Untolle se oli viimeinen suurmenestys. Rahkoselle levy oli läpilyönti. Hän saattoi jättää varastonhoitajan työnsä Rovaniemellä ja muuttaa etelään keikkailemaan suurlavoille.

Mononen oli varma, että Esko menestyisi valtakunnan markkinoilla. Kun Reijo Taipaleen esittämä Tähdet meren yllä oli noussut huipulle ja soi radiossa kesken laulutunnin, Unto sulki radion ja sanoi tyynesti: ”No, ei tässä mene kuin vuosi, niin olet itse suurempi tähti.”

Nyt tunnen, en ketään toista kaipaa milloinkaan.
Sun, Rakkain, jos kerran omakseni saan.
Suot onnen, mi laaja on kuin meri rannaton,
ja riemun se syvä niinkuin meri on.

Lähteet:
M.A. Numminen: Tango on intohimoni
Heikki Metsämäki ja Petteri Pelkki: SATUMAA Unto Mononen – Elämä ja laulut
www.wikipedia.fi
Helsingin Sanomat

Kirjoittajan avainsanat: tango, Mononen, Rahkonen

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu