TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Lista: Käsien kannatus, lapatuki (5 vastausta) (Päivi 2007-04-24 13:54)

Käsien kannatus, lapatuki

Hambi
2007-04-24 21:55

Lapatuki ei ole välttämätön tanssimiselle, mutta se tekee tanssimisesta olennaisesti helpompaa kuin ilman tukea tanssiminen. Varsinkin aloittelevilla tanssijoilla toinen hartia "sortuu" viennissä tai seuraamisessa, jota ei yksinkertaisesti pääse tapahtumaan, jos kannatus tulee lapojen seudulta. Raamin pettämisestä aiheutuva viive viennin välittymiseen on jopa puoli iskua. Tuon jälkeen on melkein mahdotonta seuraajan ehtiä vientiin mukaan, jos lisäksi joutuu miettimään askelia ja kuvioita.

Jos molemmilla on hyvä raami, tarvitaan voimaa vientiin alle kolmasosa tavanomaiseen seuratanssiasentoon verrattuna. (Molemmat asennot voivat silti olla hyvin miellyttäviä.)

Kun lapakannatus alkoi toimia, onnistui ensimmäistä kertaa myös käännökset harjoitteessa, jossa seuraaja seuraa vientiä kädet viejän rintalihasten päällä. Tuo ei varsinaisesti ole lapakannatusharjoite, mutta oli kiintoisaa huomata, että pelkkä raamiin keskittyminen ei tehnyt raamista niin tukevaa, että sillä olisi voinut käännöksiä viedä. Vasta raamin lukitseminen selän lihaksilla antoi vartalovientiin jotakin sellaista, jonka jotkut alkeistason seuraajatkin aistivat. Käytännön lavatansseissa lapakannatus mahdollistaa sen, että toisen tai molemmat kädet voi huoletta irrottaa hetkeksi parista, ja tanssia myös käännöksiä "puutteellisella" otteella.

Käsien kannattaminen lapakannatuksessa tekee käsistä rennommat, mutta ei vähennä niiden kannattamiseen tarvittavaa konaisvoimaa. Saattaa aluksi olla raskasta kannattaa käsiä lapakannatuksessa, jos selän alueen lihaksia ei ole juuri tullut käytettyä. Nuokin lihakset luonnollisesti kehittyvät ja jaksavat tehdä tehtävänsä harjoituksen myötä.

En ole tehnyt erityisiä harjoitteita lapatuen löytämiseksi. Siksi minun on vaikea tarkasti kuvailla, mistä tarkasti ottaen oikein kirjoitan. Anatomian luento ja harjoitukset tuntuisivat kyllä hyvin tarpeellisilta.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu