TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Käsien kannatus, lapatuki (Päivi 2007-04-24 13:54)

Käsien kannatus, lapatuki

Päivi
2007-04-24 13:54

Sain kyselyjä käsien kannatuksesta ja ergonomiasta tanssissa, kirjoitettuani lapatuesta ketjussa Yleispäteviä tanssivinkkejä.

Kertokaapa omia näkemyksiänne asiasta. Onko lapatuella mitään virkaa? Jos, niin mitä? Mitä keinoja/harjoitteita/mielikuvia olet käyttänyt lapatuen löytämiseksi/säilyttämiseksi?


4711 2007-04-24 21:15 =>

Hei Päivi, en ole aiemmin huomannutkaan tätä juttua, mutta olen joutunut sitä paljon ajattelemaan, kun aloin talvella harrastaa pyörätuolitanssia. Siinähän ensin kipeytyivät käsivarret, sitten olkapäät.

Puujalan kaunista, vartalosta lähtevää vientiä ei sitten voinut muuta kuin ihailla, ja hänen ohjauksensa jälkeen aloin miettiä, miten oikein käsiäni kannatan ja vartaloani käytän pyörätuolitanssissa. Sen jälkeen kipeytyivät ilmeisesti ne lapatukilihakset.

Nuo lihasharjoitteesi vaikuttavat hyviltä, ja niitä voi tehdä vaikka telkkaria katsoessa.

Olen myös alkanut tehdä sauvakävelylenkkiä niin, että pidän käsivarret mahdollisimman lähellä avaraa pyörätulitanssiasentoa ja yritän harjoituttaa nimenomaan selkälihaksia sekä vartalosta lähtevää työntöä.

Voe, voe, kyllä on vanhalla töitä!!!!


Hambi 2007-04-24 21:55 =>

Lapatuki ei ole välttämätön tanssimiselle, mutta se tekee tanssimisesta olennaisesti helpompaa kuin ilman tukea tanssiminen. Varsinkin aloittelevilla tanssijoilla toinen hartia "sortuu" viennissä tai seuraamisessa, jota ei yksinkertaisesti pääse tapahtumaan, jos kannatus tulee lapojen seudulta. Raamin pettämisestä aiheutuva viive viennin välittymiseen on jopa puoli iskua. Tuon jälkeen on melkein mahdotonta seuraajan ehtiä vientiin mukaan, jos lisäksi joutuu miettimään askelia ja kuvioita.

Jos molemmilla on hyvä raami, tarvitaan voimaa vientiin alle kolmasosa tavanomaiseen seuratanssiasentoon verrattuna. (Molemmat asennot voivat silti olla hyvin miellyttäviä.)

Kun lapakannatus alkoi toimia, onnistui ensimmäistä kertaa myös käännökset harjoitteessa, jossa seuraaja seuraa vientiä kädet viejän rintalihasten päällä. Tuo ei varsinaisesti ole lapakannatusharjoite, mutta oli kiintoisaa huomata, että pelkkä raamiin keskittyminen ei tehnyt raamista niin tukevaa, että sillä olisi voinut käännöksiä viedä. Vasta raamin lukitseminen selän lihaksilla antoi vartalovientiin jotakin sellaista, jonka jotkut alkeistason seuraajatkin aistivat. Käytännön lavatansseissa lapakannatus mahdollistaa sen, että toisen tai molemmat kädet voi huoletta irrottaa hetkeksi parista, ja tanssia myös käännöksiä "puutteellisella" otteella.

Käsien kannattaminen lapakannatuksessa tekee käsistä rennommat, mutta ei vähennä niiden kannattamiseen tarvittavaa konaisvoimaa. Saattaa aluksi olla raskasta kannattaa käsiä lapakannatuksessa, jos selän alueen lihaksia ei ole juuri tullut käytettyä. Nuokin lihakset luonnollisesti kehittyvät ja jaksavat tehdä tehtävänsä harjoituksen myötä.

En ole tehnyt erityisiä harjoitteita lapatuen löytämiseksi. Siksi minun on vaikea tarkasti kuvailla, mistä tarkasti ottaen oikein kirjoitan. Anatomian luento ja harjoitukset tuntuisivat kyllä hyvin tarpeellisilta.


Hambi 2007-04-29 23:12 =>

Olisikohan niin, että lapakannatuksessa olevat kädet lähtevät irti vartalosta ollessaan heilumaan kävellessä itsekseen vastaliikkeen omaisesti?

Mitenkäs silloin myötäliike oikein muodostuu, pitääkö se aina pakottaa?


Päivi 2007-04-30 16:07 =>

"Mitenkäs silloin myötäliike oikein muodostuu, pitääkö se aina pakottaa?"

Myötä- tai vastaliikkeen syntyminen ei ole sidoksissa lapatukeen. Myötä- ja vastaliike syntyy vartalosta.


Hambi 2007-05-01 16:03 =>

Joo, ajattelin tuossa väärin. Mutta kuitenkin lapakannatuksessa olevat kädet seuraavat vartalon liikettä automaattisesti? Eli Päivin alkuperäisestä tekstistä : "...käsi on oikeasti yhteydessä vartaloon". Myötä- ja vastaliikkeen muodostumiselle kuuluisi avata toinen keskustelu.

Kirjoittajan avainsanat: Lapatuki, käsien kannatus, tanssiote, tanssitekniikka, tekniikka, anatomia, ergonomia, tanssiopetus, tanssinopetus, vienti, seuraaminen, tango, foksi, jive, boogie woogie, lindy hop, jumppa, Jännittäminen, kipu, ryhti, tanssiasento, terveys, vartalo

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu