TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Keskiäkäinen utelee rumban tanssimisesta (Keskiäkäinen 2007-04-02 13:47)

Keskiäkäinen utelee rumban tanssimisesta

Keskiäkäinen
2007-04-02 13:47

Se kysymys alkuun, jos et koko vuodatusta jaksa lukea: Millä rytmityksellä tanssit (tai haluaisit tanssia, jos olet se vietävä ja viehättävämpi osapuoli) rumbaa? Siis mikä askel millekin musiikin iskulle. -Ja oikeiden muusikoiden ei sitten tarvitse tähän kohtaan alkaa viisastella aiheesta iskut/tahdinosat.

Viime syyskuussa käytiin keskustelua rumban rytmityksestä. Matti kirjoitti silloin varsin tyhjentävästi aiheestä näin:

Matti 2006-10-03 2:41

Se, että check-askel otetaan 2-iskulla ei ole jotakin, joka on vain päätetty, vaan seurausta siitä, miten aidot latinalaisamerikkalaiset tanssijat tanssivat aitoon musiikkiin.

Olen samaa mieltä siitä, että aidossa ympäristössä vuosikymmenien kuluessa kehittyneistä ratkaisuista kannattaa ottaa oppia. Niihin on usein tiivistynyt koko lailla paljon käytännön viisautta.

Tanssin juuriin vetoaminen ei kuitenkaan yksinään riitä perusteluksi tällaisissa tapauksissa. On syytä mennä syvemmälle ja kysyä,miksi tanssi on alkuperäisessä ympäristössään saanut tämän muodon. Edellä viitattu alkuperäisenä pidetty ja kansainvälisesti vakioitu rumban rytmi on siis (1)-2-3-4 [askeleeton isku suluissa]. Rytmiin 1-(2)-3-4 on Suomessa opetettu kahta askelikkoa: toinen on sama kuin kuubalaisen rumban mutta yhden iskun siitä jäljessä, toinen tunnetaan neliörumbana eli amerikkalaisena rumbana. Kolmatta rytmiä 1-2-3-(4) on vastaavasti opetettu kuubalaisen rumban askelikolla mutta siitä yhden iskun edellä. Eräällä kurssilla olen nähnyt ohimennen mainittavan myös 1-2-3-(4) -rytmisen neliörumban, mutta en ole tavannut sitä muualla.

Tahdin siirtäminen yhden iskun eteen- tai taaksepäin on pieni muutos, jos askeleet tanssitaan ilman tunnetta. Mutta jos tanssiin mennään täysillä mukaan, huomataan että tanssin ilme ja tunnelma ovat eri rytmeillä aivan erilaiset.

Rytmissä (1)-2-3-4 on erikoista, että musiikin painokkaimmalla iskulla eli ykkösellä ei oteta askelta. Tämä nostaa vahvemmin esille ykkösen kohdalla tapahtuvan hitaan vartalon liikkeen. Ainakin itse koen, että tanssin intensiivinen tunnelma tiivistyy tuossa hetkessä, jolla ei ole vastinetta missään muussa yleisesti tunnetussa lavatanssissa, koska niissä ei ole rytmisesti vastaavaa kohtaa.

Myös rytmi 1-(2)-3-4 korostaa hidasta askelta ja luo tunnelmaan pehmeyttä ja herkkyyttä, mutta rytmi ei ole edellisen tapaan eksoottinen, ja siksi tanssin ilmekin on totunnaisempi. Rytmi 1-2-3-(4) on tunnelmaltaan täysin erilainen. Se toimii minusta parhaiten nopeisiin kappaleisiin, ei niinkään rumban tempoon.

Rytmien 1-(2)-3-4 ja 1-2-3-(4) opettamista on perusteltu sillä, että alkuperäinen (1)-2-3-4 on liian vaikea tavallisille tanssijoille. Samaa on esiintynyt muidenkin tanssien opetuksessa. Cha cha chata on opetettu vastaavalla tavalla rytmisesti muutettuna, ja polkkaa on opetettu jopa aivan eri askelikolla. Polkassa kansallinen perinne on niin vahva, että muut versiot yleensä karsiutuvat nopeasti, ja myös cha cha chassa on viime aikoina vakioidun 1-2-3-4-&-1 -rytmin asema alkanut vakiintua. Rumban kohdalla tilanne on sekava ja tulee luultavasti jonkin aikaa sellaisena pysymään.

Epätyydyttävää nykyisessä tilanteessa on minusta se, että ainakin neljää hyvin erilaista tanssia opetetaan samalla nimellä eikä oppilaille tehdä selväksi eri vaihtoehtoja. Uskon, että nykyistä useammat kiinnostuisivat rumban perinteisestä versiosta, jos vaihtoehdot olisivat selkeästi esillä.

Joskus neliörumbaa huonosti oppineena olen tanssinut sitä, sen rytmityksellä. Kuubalaista, sen rytmityksellä, vielä huonommin. Ja jotta sekaannus olisi täydellinen, ei-kovin-kauan sitten jotakin näiden fuusiota opettelin...

Mikä näistä olisi järkevin, johon keskittyä? Itselläni on kyllä vankka mielipide asiasta noin tanssillisesti, mutta jos ajattelee asiaa vallitsevan tilanteen valossa, niin...?


Annulii 2007-04-02 15:12 =>

"Rytmissä (1)-2-3-4 on erikoista, että musiikin painokkaimmalla iskulla eli ykkösellä ei oteta askelta. Tämä nostaa vahvemmin esille ykkösen kohdalla tapahtuvan hitaan vartalon liikkeen. Ainakin itse koen, että tanssin intensiivinen tunnelma tiivistyy tuossa hetkessä, jolla ei ole vastinetta missään muussa yleisesti tunnetussa lavatanssissa, koska niissä ei ole rytmisesti vastaavaa kohtaa."

Tämä on minulle se ihanin rumban rytmitys. Ja juuri tuosta samasta syystä, kuin em. tekstissä: vartalon liikkeestä kun jaloilla on tauko. Muut rytmitykset tuntuvat olevan "väärässä tahdissa" ja häiritsevät kyllä tanssista nauttimistani.

Vallitsevasta tilanteesta lavoilla en juuri osaa sanoa. Todella harvoin kukaan on rumbaa lähtenyt kanssani tanssimaan, eipä sitä juuri muidenkaan näe tanssivan, yleensä se mennään jollain foksityyppisellä askelluksella. Ja ne harvat kerrat kun on rumbana tanssittu, on rytmi ollut jotain muuta kuin mitä minä toivoisin. Luulen että kyse kuitenkin on silloin ollut siitä että rumban rytmi on ollut vasta opettelussaan. Chachaata tunnutaan kyllä myös mentävän eri iskuille (jos kuuntelee, niin se cha-cha-chaa-rytmi kuuluu musiikissa koko ajan, ja siinä mielessä sitä toki voi niinkin mennä).

Mutta kun kerran kysyit, ajattelin oman mieltymykseni ilmaista.


Kissa 2007-04-02 16:30 =>

Rytmi (1)-2-3-4 on varmasti käytetyin muoto, koska sitä käyttävät myös kilpatanssijat. Itse en ainakaan ole koskaan lavoilla törmännyt mihinkään muuhun rytmitykseen vievään mieheen (onneksi).

Cha-chassa sen sijaan olen törmännyt mitä ihmeellisimpiin rytmityksiin, jotka sotivat pahasti omaa rytmitajuani vastaan ja silloin ei tanssinautinnosta ole tietoakaan.

Kommentit: [Tutti Frutti]


Avanaq 2007-04-02 16:59 =>

Keskeisimmät ja alueellisesti laajimmalla vaikuttavat tanssikoulut opettavat (ainakin) rytmiä 1-(2)-3-4, joten eiköhän se ole eniten käytetty lavarumbarytmitys. Voin tosin olla tässäkin asiassa väärässä.


Leila Mäenpää 2007-04-02 17:17 =>

Tiedoksi vaan kaikille Syvälahden lavalle tanssi.net -tapaamiseen 19.5. tuleville jo ihan etukäteen, että siellä(kin) tulen opettamaan rumban rytmitykseen (1)-2-3-4, eli esim. kilpatanssirumbassa käytettyyn.


Pimu 2007-04-02 18:26 =>

Itse nautin eniten rytmityksestä (1)-2-3-4 (erityisesti silloin, kun soitettava musiikki oikeasti on tuota boleroa/rumbaa). Myös kursseilla (joilla olen ollut) on useimmiten tanssittu juuri tuolla rytmityksellä. Tosin aina on kuitenkin mainittu, että myös muita tapoja on.

Musiikkiin kuitenkin YLEENSÄ istuu parhaiten tuo edellä mainittu. Tosin musiikin painotuksista voi löytyä myös perusteita erilaiseen askellukseen. Varsinkin silloin, kun taustalla soiva musiikki ei oikeasti ole rumbaa vaan ihan jotain muuta rumbamaista musiikkia.


Nadi 2007-04-02 19:58 =>

Piti ihan kokeilla .."Te quiero" ..hieno biisi!! :D

Lavalla nimittäin jätän suosiolla kaikki laskemiset miehen leveille harteille ja lepuutan omia pikkuruisia aivojani - ei harmainta aavistusta miten yleensä tanssitaan. Mutta näköjään kun nyt itekseni touhuilin, niin se ykkönen jäi tyhjäksi.. mikäli nyt ymmärsin edes oikein laskea...

Varmasti olen lavoilla toisinkin tanssinut mutta en ilmeisesti ainakaan kovin siitä kärsinyt kun en edes ole asiaa tiedostanut :D


Speedy 2007-04-02 20:32 =>

Vaikka kyseltiin naisilta tuota rytmitystä, niin vastaan kuitenkin omalta osaltani. Tuo kilparytmitys on itselle tutumpi kilpapuolelta, mutta lava kursseilla on tullut tuo toinen versio tutuksi. Jotenkin tuntuu että suurin osa naisista (ainakin ilman kilpapohjaa) lähtee tuohon jälkimmäiseen herkemmin mukaan. Siinä tuntuu olevan jotenkin sellainen laiskempi tempo.

Joskus joidenkin ohjaajien kanssa olen asiasta keskustellut ja he osanovat että molemmat oikein. Tuntuu hiukan oudolta, kun kilpapuolella ei ole kuin yksi oikea. Tätä ajoitus eroa ei taida olla sitten muissa tansseissa.

Ei sen puoleen itselle käy kyllä molemmat tavat.


Dancing Lady 2007-04-03 10:22 =>

Muutaman kerran olen lavalla päässyt rumban vientiin niin, että mies vie sitä jollain muulla kuin foksin vaihtoaskelilla. Jokainen kerta on ollut iloinen yllätys, eikä ole niin väliä, meneekö rytmitys (1)-2-3-4 vai 1-(2)-3-4 vai miten, jos mies vaan tietää itse, millä rytmityksellä vie ja tekee sen varmasti. Muutaman tahdin jälkeen olen mukana rytmissä. Cha-cha on samanlainen tässä suhteessa, on eri tapoja laskea rytmi ja daamin on paras vaan kuunnella/tunnustella miten vienti menee ja seurata sitten. (1)-2-3-4: n oon oppinut kurseilla. Tämä taitaa olla se kansainvälinen tapa ? Joku on joskus yrittänyt neliörumbaa, mutta siitä ei kyllä tullut mitään tolkkua.

Tanssivideoissa on minusta hyvin opetettu myös rumban askeleet ja erilaisia kuvioita; niillä luulisi pärjäävän normaalilavoilla tavisten joukossa hyvin.


Dancing Lady 2007-04-03 10:40 =>

Muutaman kerran olen lavalla päässyt rumban vientiin niin, että mies vie sitä jollain muulla kuin foksin vaihtoaskelilla. Jokainen kerta on ollut iloinen yllätys, eikä ole niin väliä, meneekö rytmitys (1)-2-3-4 vai 1-(2)-3-4 vai miten, jos mies vaan tietää itse, millä rytmityksellä vie ja tekee sen varmasti. Parin tahdin jälkeen olen mukana rytmissä. Cha-cha on samanlainen tässä suhteessa; on eri tapoja laskea rytmi ja daamin on paras vaan kuunnella/tunnustella miten vienti menee ja seurata sitten. (1)-2-3-4: n oon oppinut kurseilla. Tämä taitaa olla se kansainvälinen tapa ? Joku on joskus yrittänyt neliörumbaa, mutta siitä ei kyllä tullut mitään tolkkua.

Tanssivideoissa on minusta hyvin opetettu myös rumban askeleet ja erilaisia kuvioita; niillä luulisi pärjäävän normaalilavoilla tavisten joukossa hyvin.


Krisse 2007-04-03 20:19 =>

Minulle rumban tunnelma tulee miehen vartalonkäytöstä, siitä että mies vie vartalollaan eikä pelkästään käsillään, rumbamaisesta tekemisestä ja musiikista nauttimisesta... jos nämä ovat kunnossa niin melko lailla yks hailee mikä näistä kolmesta rytmityksestä on käytössä. Jos nämä eivät ole kunnossa niin sittenkin melko lailla yks hailee mikä rytmitys.

Minun kokemukseni mukaan se 1-(2)-3-4 on ehdottomasti yleisin lavoilla, hyvin harvoin kohtaa muuta.


Hulina 2007-04-04 2:01 =>

En oikeastaan muista tanssineeni lavoilla koskaan muuta kuin 1-(2)-3-4 -rytmitystä. Tosin läheskään joka kerta en ole tullut laskeneeksi missä ajoituksellisesti mennään.

Tuosta kyllä eniten tykkäänkin, kun menee mun korvaani enemmän musiikin mukaisesti. Ja vaikka sen toisen laskennan tarkoitus onkin korostaa, mun mielestä se lähinnä sekoittaa...

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu