TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Taas viemisestä ja seuraamisesta (Jansku 2007-02-12 15:05)

Kilpajiveä

JoonasK
2007-02-16 21:47

Tietenkin on hyvä, jos mies osaisi viedä jo heti tanssiharrastuksen alkumetreillä (kilpatanssissa alaluokissa), mutta käytännössä on huomattu, ettei niin lahjakkaita harrastajia juuri ole. Alussa (kilpatansseissa) molemmat joutuvat keskittymään niin täysin oman suorituksensa (askeleet, jalkatekniikka, käännösmäärät- ja suunnat, asento yms.) onnistumiseen, että kaikki energia menee siihen. Sitten kun tietyt kuviot ja tietyt liikeradat muuttuvat selkäydintavaraksi, voi keskittyä varsinaiseen vientiin.

Tietenkin vakiotanssien tapaisissa tansseissa, joissa vartalokontakti on olemassa, vientiä tapahtuu osasi tai ei, minä puhuin lähinnä juuri lattareiden viennistä. Niissä väärin ajoitettu vienti pilaa naisen liikkeen. Jos nainen vaikka haluaisi kääntyä aivan iskun loppuosalla (niin kuin yleensä pitää) ja mies innoissaan tempaisee hänet kääntymään heti iskun alussa, naisen suoritus on käytännössä pilattu. Jos nainen ei ehtinyt kunnolla edes jalan päälle, kun vientiliike tuli, jopa hänen tasapainonsa on vaarassa.

Viennin pitäisi tulla tietenkin miehen vartalon liikkeistä, ei käsistä, aivan totta. Niinhän se hyvillä tanssijoilla tuleekin, mutta alaluokkien kilpatansijat eivät tässä mielessä yleensä ole hyviä tanssijoita. Vasta muutaman vuoden kokemus tekee heistä sellaisia.

Kokenut tanssija sitten vie esim. rumbassa ja cha chassa vartalonsa liikkeillä, vartalon liike jatkuu jänteviin käsiin, joista liike välittyy naisen jänteviin käsiin, joista liike taas välittyy naisen vartaloon, niinhän se kaava menee...

Vaikka esim. rumba on kävelyä johonkin suuntaan, käännös, taas kävelyä johonkin suuntaan, käännös jne. käännökset eivät silti tule aina tahdin samoille iskuille. Eikä miehen askelten rytmi aina edes ole sama kuin naisen. Siksi miehen on hyvä tietää myös naisen askeleet, jos haluaa olla TODELLA hyvä viejä.

Kokeneen parin tanssi kyllä rumbassa etenee periaatteessa niin, että nainen kävelee suoraan, joko etu- tai takaperin, ja vaikka seinään ellei mies ohjauksellaan muuta hänen kulkusuuntaansa. Näin siis teoriassa. Käytännössä miehen aivokoneisto tuottaa koko ajan kuvioita, joihin hän naisen ohjaa, tyyliin: teenpä nyt open hip twist to fanin ja huitaisen alemanan perään, menköön rope spinning samaan syssyyn jne... Nainen, jos hän tietää nämä kuviot, alitajuisesti tajuaa jo miehen silmän valkuaisista, että rope spinningiähän se pekka taas aikoo... Ja odottaa vientiä juuri siinä kohdassa, missä on tehtävä se helkutin spiral... Jos siinä ei vientiä tule, nainen tekee sen kuitenkin, mutta eihän se niin hyvin onnistu, kun pekka ei osannut viedä.

Lavatansseissa tietenkin heti alussa täytyy olla jonkinlainen vienti, hyvä tai huono, muutenhan daami jäisi neuvottomana paikalleen ja mies menisi menojaan :)

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu