TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Salsaa kurssitettiin T-Talolla (Pilke 2006-11-26 15:25)

Tekijänoikeusongelma

Tapani
2006-12-02 14:13

Tanssiopettajalla on tekijänoikeus omaan tuotokseensa opetustilanteessa. Tämä lähtee siitä ajatuksesta, että kukaan toinen ei voi tuottaa täsmälleen samanlaista lopputuotetta lähtien samoista lähtökohdista. Opetustilanteen opettajan tuotos on siis uniikki. Koska tanssinopettajalla on tekijänoikeus tuotokseensa, saa hän määrätä sen käyttämisestä.

Se, että jokin on uniikkia ei itsessään riitä teoskynnyksen ylittämiseen. Silloinhan mikä tahansa mikä ei ole eksakti digitaalinen kopio olisi teos, ja näinhän ei ole. Kuten tekijänoikeusneuvoston lausunnosta johon viittasit voidaan lukea luento tai muu opetustilanne katsotaan teokseksi jos se on riittävän omaperäinen ja itsenäinen. Jos pelkkä uniikkius riittäisi niin lausuntoon ei olisi tarvinnut kirjata mitään varauksia - luento tai opetustilanne olisi teos ja sillä sipuli.

Mielestäni tanssitunnit ovat harvoin niin omaperäisiä että niitä voisi pitää teoksina. Opetettavat tekniikat ja kuviot eivät yleensä ole opettajan itsensä keksimiä uusia asioita vaan tanssiyhteisössä vuosikymmenien aikana kehittyneitä asioita jotka opettaja on usein oppinut joltakulta muulta tai ehkä apinoinut jonkun muun teoksesta kuten vanhoista tallenteista. Ja tietysti tekijänoikeus ei suojaa kuvioita ja tekniikoita muutenkaan - ne pitäisi opettaa siten että kyseessä on omaperäinen teos. Minusta ei ole mitenkään itsestäänselvää että näin automaattisesti tapahtuu eikä sitä mieltä tunnu olevan tekijänoikeusneuvostokaan.

Mutta tämä vain kantana tekijänoikeuksiin. Voi olla että jokin muu laki voi sanoa jotain opettajan kuvaamisesta ilman lupaa ja mielestäni se on joka tapauksessa epäkohteliasta sanoi laki siitä mitä tahansa.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu