TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Sambajive ? (Dancing Lady 2006-11-23 11:50)

Synkooppi ja kolmimuunteisuus

Pete P.
2006-11-26 17:17

Tutti Frutti:
Jätän synkoopin suosiolla Petelle. :)

Kiitos vaan... :) Jätän sen synkoopin kirjoituksen loppuun. Ensin pari sanaa kolmimuunteisuudesta.

Joykop:
Sambajive on itseasiassa siinä mielessä hyvä nimi, että kun samban perusaskel menee 1-a2--1-a2--1-a2 (missä noi viivat kuvaavat ajan kulumista), niin Sambajivessä a-askeleen rytmi on sama, mutta otetaankin väliin vielä yksi askel lisää, jolloin tulee se rytmi 1--2-a3--1--2-a3. Eli lyhyesti sanottuna siellä on sama synkooppi kuin sambassa.

Kuten Tutti Frutti tuossa aiemmin kirjoittikin, samba ei ole rytmipohjaltaan kolmimuunteinen, joten sen askeleetkaan eivät ole (tai ei pitäisi olla, jos halutaan tanssia musiikkiin) kolmimuunteisia (1-a2--1-a2...) vaan a-askel pitäisi ajoittaa iskun viimeiselle neljänekselle 1--a2---1--a2---
Tanssimusiikkia on siis joko kolmimuunteista (booogiet/jivet, foksit) tai tasajakoista (tangot, jenkat, sambat, cha cha't, rumbat, humpat, polkat jne). Kolmimuunteinen rytmipohja siis tarokoittaa sitä, että kappaleessa on jokainen isku jaettu kolmeen osaan ja soittoa/komppia fraseerataan näin siis kolmimuunteisesti. Sitä kutsutaan shuffleksi. Siksi esim. boogiessa perusaskel menee shufflen ajoituksella 1-(a)2-(a)3-a4-(a)5-a6-(a). Esim. sambassa on jokainen isku jaettu neljään osaan ja tiettyjä iskun osia (kestoltaan 1/16) aksentoimalla saadaan samballe tyypillinen rytmi aikaan. Jos sambassa iskut jaettaisiin kolmeen osaan se ei olisi enää sambaa. Kolmimuunteisella fraseerauksella olisi mahdotonta saada aikaan samban rytmi.

Ja sitten synkooppi...

On suuri harmi, että tanssitermistöön on pesiytynyt joskus aikanaan väärinymmärryksen johdosta musiikkitermi synkooppi kuvaamaan asiaa mikä ei oikeasti ole synkooppi. Esim. boogien (tai lindyn) perusaskeleen a-askeleet (1--2--3-a4--5-a6--) eivät itsessään ole synkooppeja. A-askel (triolin viimeinen osa) tuo vain esille kappaleen kolmimuunteisuutta/shufflea. Synkoopissa paino vahvalta tahtiosalta siirtyy heikolle tahtiosalle. A-askel on toki heikolla tahtiosalla, mutta se ei siirrä painoa vahvalta tahdinosalta, jotta se olisi synkooppi. Silti itse musiikki on vahvasti synkopoivaa ja (hyvät) tanssijat ilmentävät sitä monin tavoin.
Laitan tähän videopätkän lindyä, jossa yhdessä kohdassa on sekunnin ajan niin selvää synkopointia, että sen pitäisi kaikkien huomata. Se tulee siis videolla ajassa 0:31-0:32, eli siis kun tyttö hyppää miehen editse kolme hyppyaskelta ja nuo askeleet ovat synkopoivia, koska niissä siirretään/aikaistetaan tahdin iskujen 2-3-4 paino heikolle tahtiosalle. Jos rytmiä laskee tahtipareina eli "kaseina", niin aikaistetut iskut ovat siis 6-7-8.Tässä video.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu