TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Cha-cha vs. Cha-cha-cha (DMalone 2006-11-12 21:01)

Cha cha cha laulujen sanoissa

Tutti Frutti
2006-11-15 14:14

DMalone:Sitten on vielä erikseen tapaus Sam Cooke. ;-) "Everybody Loves To Cha Cha Cha"-kappleessa jossa on havaittavissa että lyömäsoittaja korostaa cha-cha:ta "oikeassa" paikassa mutta sanat menevät "One-two-cha-cha-cha"

Tsatsailin viime lauantaina taitavan naisen kanssa. Kappaleessa laulettiin sanat cha cha (cha) eri kohtaan kuin tanssiessa askeleet otetaan, ja niinpä daami kysäisi, tanssimmekos me nyt ihan oikein. Vakuuttelin että kyllä tämä oikein menee ja ettei noihin sanoihin voi tässä rytmiasiassa luottaa. :)

Olen tänään varmuuden vuoksi kuunnellut kuubalaisen pianistin Rubén Gonzálesin kahden cd:n kokoelmaa (The Essential Rubén Gonzáles, Manteca MANTDBL508). Levyvihko kertoo, että Gonzales soitti 50-luvulta lähtien neljännesvuosisadan Enrique Jorrinin orkesterissa, joka osaltaan teki cha cha chan maailmalla suosituksi. Tällä tuoreella kokoelmalevyllä on levytyksiä 50-luvulta 80-luvun loppuun.

Huomasin, että lauletuissa kappaleissa sanajono cha cha cha voi alkaa miltä musiikin tahdinosalta/"iskulta" tahansa. Se ei siis läheskään aina osunut tanssiaskelten kannalta oikeaan kohtaan musiikissa (nel-jä yk-(si)), vaan vaihtelua oli paljon. Sanajonon rytmityskin vaihteli.

Esimerkkejä Gonzálesin levyltä:

1) Vain kappaleissa "La Basura" ja "Sube Y Baja Telon" tekstin cha cha cha osuu musiikissa tanssimisen kannalta oikeaan kohtaan nel-jä yk-(si).

2) Kappaleessa "Los Marcianos" cha-sanoja on tekstissä neljä (cha cha cha cha), ja ne osuvat musiikissa kohtaan (kol)-me nel-jä yk-(si).

3) Kappaleessa "Todos Bailan Mi Chachacha" tekstin cha cha cha alkaa kolmosella mutta on rytmiltään synkopoitu: kol-meee (nel)-jäää.

4) Kappaleessa "El Vivo" tekstin cha cha cha osuu musiikissa kohtaan kol-(me) nel-(jä) yk-(si).

5) Kappaleessa "Chachacha De Los Limpiabotas" tekstin cha cha cha osuu musiikissa kohtaan kak-si kol-(me).

6) Kappaleessa "Clases De Chachacha" vuorottelevat esimerkkien 2 ja 3 rytmitykset.

7) Kappale "Los Tres Violines" on tässä suhteessa hauskin esimerkki. Siinä on peräti neljä erilaista cha cha cha -sanajonon ajoitusta/rytmitystä: a) kol-me nel-(jä), b) nel-jä yk-(si), c) yk-si kak-(si) ja d) kol-(me) nel-(jä) yk-(si.

Voimme kai päätellä, että cha cha cha'ta tanssiessa perusaskeleiden ajoitusta ei ensisijaisesti kannata hakea tekstistä vaan musiikista.

Kirjoittajan avainsanat: cha cha cha, sanat, teksti, perusaskel, ajoitus

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu