TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Hidas valssi /kontakti vai ei... (Kalle Kotka 2006-09-30 16:49)

Käännökset ja ulkokehä

Joykop
2006-10-25 16:45

Pahoittelen pitkää kirjoitusta. Paremmin asian ehkä saisi näytettyä videomuodossa, mutta nyt, kun inspiraatio iski, ei sitä mahdollisuutta ole.

Nippo lainaili itseään:"Mitä enemmän käännöksiä tehdään, sitä välttämättömämmäksi vartalokontaktin säilyttäminen tulee. Käännöksessä on toinen osapuoli sisäkehällä, ja toinen ulkokehällä. Mitä suurempi etäisyys miehen ja naisen välillä on, sitä pitemmän matkan ulkokehällä oleva joutuu kulkemaan. Ilman kontaktia on vaikea saada aikaan riittävän suurta käännösmäärää. Lisäksi kummankin painopisteen tulisi olla mahdollisimman lähellä parin keskinäistä painopistettä, mikä parhaiten toteutuu hyvässä kontaktissa."

Tuo on mielestäni hyvää puhetta siitä, minkä takia vartalokontakti on tarpeeseen. Kontakti mahdollistaa sen, että askeleet voidaan kääntyessäkin ottaa parin jalkojen lähelle. Haluaisin kuitenkin hieman kyseenalaistaa tuota sisäkehä/ulkokehä-ajattelua. Otetaan sitä varten esimerkki.

Tehdään ajatuskoe siitä, millaista miehen olisi tanssia kottikärryjen kanssa. Kottikärryissä on yksi pyörä, ja jos siinä on massaa vaikkapa kevyen neitokaisen verran, sitä on helppo liikuttaa eteen ja taaksepäin mutta hankala liikuttaa sivusuuntaan. Tanssittaessa vaikka valssia tai foksia kottikärry parina on siis helppo edetä suoraan.

Miten kottikärryn kanssa käännytään?

Vaihtoehto 1. Ajatellaan, että mies on sisäkehällä ja kottikärry ulkokehällä. Ilman eteenpäin liikkumista tämä siis vastaisi sitä, että mies seisoisi paikallaan ja kottikärryä hyppyytettäisiin miehen ympäri (kun se kottikärry ei oikein liiku sivusuuntaan muuten kuin pomputtelemalla). Eli tämä on siis vähintäänkin hankalaa.

Vaihtoehto 2. Ajatellaan, että mies on ulkokehällä ja nainen sisäkehällä. Tätä kannattaa kottikärryjen kanssa kokeilla ja miehenä huomaa, että sitä joutuu liikumaan kottikärryn ympäri sivuttaisaskelilla ristiin ottaen. Eli ei oikein tuottanut tämäkään hyvää lopputulosta.

Vaihtoehto 3. Mietitään, miten kottikärryillä kääntyminen oikeasti tehdään ilman, että kottikärry tai mies joutuu liikkumaan sivusuuntaan. (Käännytään vaikka oikealle.) Kävellään eteenpäin kaartaen etuoikealle niin kauan, että ollaan käännytty 90 astetta. Pysähdytään. Kävellään taaksepäin kaartaen takavasemmalle niin kauan, että ollaan käännytty toisetkin 90 astetta. Nyt on selkä menosuuntaan. Kumpikaan ei joutunut menemään hetkeäkään ulkokehällä (tai sisäkehällä). Toinen puolisko samalla tavalla, mutta ensin peruutetaan kaartaen (90 astetta) ja sitten eteenpäin kaartaen (loput 90 astetta).

Mitä me tästä voisimme oppia tanssin kannalta? Naiset eivät ole kottikärryjä, mutta ainakin minun kokemukseni mukaan ne liikkuvat paljon paremmin eteen- tai taaksepäin kuin kiertävät miestä satelliitin lailla sivuaskelilla. Ja tanssissakin käännökset voi tehdä useimmissa tapauksissa ilman ulkokehää tai sisäkehää, kun mies osaa oikeassa kohdassa vaihtaa eteenpäin menemisensä taaksepäin menemiseen (tai taaksepäin menemisen eteenpäin menemiseen).

Selvin paikka, missä tätä tapaa mielestäni on hyvä käyttää on foksin oikeassa käännöksessä (versio kahdella perusaskeleella ympäri) jälkimmäisen käännöksen kääntyvät hitaat: eka taaksepäin kaartuen (90 astetta), toinen etuviistoon kaartuen (jäkimmäinen 90 astetta).

Jos joku ei ole tätä kokeillut, niin kannattaa kokeilla ja kysyä daamilta miltä tuntui. (Jos daami ei pitänyt, niin aina voi palata takaisin vanhaan.)

Luonnollisesti samaa tapaa tulee käytettyä aina tarpeen tullen monessa muussakin kuviossa ja paikassa (oikeastaan melkein kaikkialla). Esimerkiksi valssin käännöksissä se on olemassa, paljon pienempänä, mutta kuitenkin sellaisena, että se poistaa tarpeen puhua ulkokehästä ja sisäkehästä.

Janne

Kirjoittajan avainsanat: käännökset, kottikärry

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu