TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Musiikin tulkinnasta! (Pia M 2006-10-02 11:35)

Luomu ei osaa tulkita...?

Hulina
2006-10-05 2:20

Sinäpä sen sanoit. Tuota mietin lueskellessani näitä, mutten tohtinut ensimmäisenä alkaa sohia muurahaispesää.

Muut voivat käsittää musiikintulkinnan kukin tavallaan, mutta minulle se merkitsee parin, musiikin ja omien tunteiden kuuntelemista ja havaintojen ilmentämistä tanssin kautta. Se voi olla perustanssia omalla tyylillä, tiettyjen kuvioita ja niiden vuorottelua (joka toisille on perustanssia) tai tämän kaiken rikkomista pausseilla, hidastuksilla ja vemputuksilla. Toiset tanssivat perusaskelta niin tulkiten, ettei siihen muuta kaipaakaan, toiset taas ovat taitavia lisäilemään sekaan muita juttuja.

Mielestäni tämä tulkinta on niin tanssi-, pari-, tilanne-, kappale- ja mielentilakohtaista ja -riippuvaista, etten oikein ymmärrä miten sitä voi opettaa. Ideoita ja kannustusta voi tietenkin antaa, mutta sana opettaa kuulostaa korvaani tosi jäykältä tässä yhteydessä.

Naisena pyrin seuraamaan miehen tulkintaa ja kun tilaisuus tulee, tai sille selvästi hetki osoitetaan, lähtevat omat tulkinnalliset elementtini suoraan alitajunnasta. Enhän mie semmosia ehdi pohtimaan, ne vaan tulee jos ovat tullakseen.

Eri ihmisten mielikuvitus ja rohkeus käyttää sitä vaihtelevat suuresti. Jotkut eivät tohdi sen tuottamia ideoita toteuttaa, toiset tarvitsevat ensin virikkeitä joista aloittaa ja sitten on niitä, joiden mielikuvitus ei pysähdy koskaan. Samoin vaihtelee se, miten eri ihmiset kuulevat musiikin ja mitkä kohdat sieltä nousevat esiin.

Tärkeintä kuitenkin keinoista ja tekniikoista piittaamatta on se, että parin keskeinen tulkintayhteys pelaa ja kumpikin voi tanssia vapautuneesti. Ja tämäkin tietysti riippuu... Loputon suo siis. :D

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu