TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Chachan karvalakkiversio (Kissa 2006-09-29 12:36)

Cha cha cha ja iso ykkönen

Tutti Frutti
2006-10-03 21:42

Minäkään en ole koskaan kuullut kenenkään opettajan käyttävän tätä termiä. Suomen tanssipalvelin sen sijaan kertoo, että cha cha chan perusaskelikko on kahden tahdin pituinen (1 2 3 4 1 2 3 4) ja että sen tanssiminen pyritään aloittamaan musiikin ns. isolla ykkösellä.

Tahdinosana/iskuna iso ykkönen ei minun korviini välttämättä ole sen painokkaampi kuin seuraavan tahdin ykkönen eli pieni ykkönen. Melodian säerakenteiden kannalta iso ykkönen on kuitenkin selvä keskus: tavallisesti fraasit alkavat siitä tai sen lähituntumasta. Siksi on luontevaa aloittaa perusaskelikon tanssiminen isosta ykkösestä: tällöin tanssija tavallaan jäsentää automaattisesti tanssiaan musiikin fraasirakenteen mukaan. Ainakin siihen asti, kun musiikkiin mahdollisesti ilmaantuu yksi pariton tahti... (Tällainen tahti on joko musiikin säännönmukaisen tahtirakenteen kannalta "ylimääräinen", tai sitten musiikissa ikään kuin hypätään yhden tahdin yli, eli musiikista puuttuu yksi tahti.)

Miten ison ykkösen sitten löytää musiikista?

Kannattaa kuunnella breikkejä - yleensä yhden tai kahden tahdin mittaisia koko yhtyeen taukoja tai ainakin rytmiryhmän soittaman "peruskompin" pysähdyksiä. Niitä on tässä musiikissa runsaasti. Ensimmäinen on tavallisesti jo johdannon eli intron lopussa. Lisää breikkejä on tyypillisesti kertosäkeen ja säkeistön välissä.

Nyrkkisääntö on, että breikin jälkeen komppi käynnistyy taas ison ykkösen kohdalla. (Melodian fraasi voi alkaa jo vähän ennen sitä.)

Kirjoittajan avainsanat: cha cha cha, iso ykkönen, breikki, fraasi, säe, intro, komppi, perusaskelikko

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu