TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Kokeilempa tyhjästä päästä (Stefanus 2006-09-27 19:24)

Rumban rytmi

Matti Jokinen
2006-10-03 2:41

Se, että check-askel otetaan 2-iskulla ei ole jotakin, joka on vain päätetty, vaan seurausta siitä, miten aidot latinalaisamerikkalaiset tanssijat tanssivat aitoon musiikkiin.

Olen samaa mieltä siitä, että aidossa ympäristössä vuosikymmenien kuluessa kehittyneistä ratkaisuista kannattaa ottaa oppia. Niihin on usein tiivistynyt koko lailla paljon käytännön viisautta.

Tanssin juuriin vetoaminen ei kuitenkaan yksinään riitä perusteluksi tällaisissa tapauksissa. On syytä mennä syvemmälle ja kysyä,miksi tanssi on alkuperäisessä ympäristössään saanut tämän muodon.

Edellä viitattu alkuperäisenä pidetty ja kansainvälisesti vakioitu rumban rytmi on siis (1)-2-3-4 [askeleeton isku suluissa]. Rytmiin 1-(2)-3-4 on Suomessa opetettu kahta askelikkoa: toinen on sama kuin kuubalaisen rumban mutta yhden iskun siitä jäljessä, toinen tunnetaan neliörumbana eli amerikkalaisena rumbana. Kolmatta rytmiä 1-2-3-(4) on vastaavasti opetettu kuubalaisen rumban askelikolla mutta siitä yhden iskun edellä. Eräällä kurssilla olen nähnyt ohimennen mainittavan myös 1-2-3-(4) -rytmisen neliörumban, mutta en ole tavannut sitä muualla.

Tahdin siirtäminen yhden iskun eteen- tai taaksepäin on pieni muutos, jos askeleet tanssitaan ilman tunnetta. Mutta jos tanssiin mennään täysillä mukaan, huomataan että tanssin ilme ja tunnelma ovat eri rytmeillä aivan erilaiset.

Rytmissä (1)-2-3-4 on erikoista, että musiikin painokkaimmalla iskulla eli ykkösellä ei oteta askelta. Tämä nostaa vahvemmin esille ykkösen kohdalla tapahtuvan hitaan vartalon liikkeen. Ainakin itse koen, että tanssin intensiivinen tunnelma tiivistyy tuossa hetkessä, jolla ei ole vastinetta missään muussa yleisesti tunnetussa lavatanssissa, koska niissä ei ole rytmisesti vastaavaa kohtaa.

Myös rytmi 1-(2)-3-4 korostaa hidasta askelta ja luo tunnelmaan pehmeyttä ja herkkyyttä, mutta rytmi ei ole edellisen tapaan eksoottinen, ja siksi tanssin ilmekin on totunnaisempi. Rytmi 1-2-3-(4) on tunnelmaltaan täysin erilainen. Se toimii minusta parhaiten nopeisiin kappaleisiin, ei niinkään rumban tempoon.

Rytmien 1-(2)-3-4 ja 1-2-3-(4) opettamista on perusteltu sillä, että alkuperäinen (1)-2-3-4 on liian vaikea tavallisille tanssijoille. Samaa on esiintynyt muidenkin tanssien opetuksessa. Cha cha chata on opetettu vastaavalla tavalla rytmisesti muutettuna, ja polkkaa on opetettu jopa aivan eri askelikolla. Polkassa kansallinen perinne on niin vahva, että muut versiot yleensä karsiutuvat nopeasti, ja myös cha cha chassa on viime aikoina vakioidun 1-2-3-4-&-1 -rytmin asema alkanut vakiintua. Rumban kohdalla tilanne on sekava ja tulee luultavasti jonkin aikaa sellaisena pysymään.

Epätyydyttävää nykyisessä tilanteessa on minusta se, että ainakin neljää hyvin erilaista tanssia opetetaan samalla nimellä eikä oppilaille tehdä selväksi eri vaihtoehtoja. Uskon, että nykyistä useammat kiinnostuisivat rumban perinteisestä versiosta, jos vaihtoehdot olisivat selkeästi esillä.

Kirjoittajan avainsanat: rumba

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu