TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Jivettäjän BeeWee (Amelia 2006-09-18 21:24)

Jivettäjän BeeWee- Kuminauha!

Nanna
2006-09-19 10:09

"BW:ssä olen yrittänyt ratkaista tätä ongelmaa mm. liikkumalla jo toisella triple stepillä himppusen taaksepäin." - Avanaq

Kuminauha! Mutta voi, se pitäisi olla naisen tehtävä... Naisen tehtävä on pitää tuo "käsituntuma" (kovin suppea termi, kyse on kuitenkin koko kehosta eikä vain käsistä) eli connection kunnossa ja miehen tehtävä taas sitä hyödyntää eli viedä.

"Käsituntuma" on sikälikin huono termi, että connectionilla ei ole oikeastaan mitään tekemistä käsien kanssa. Tuntuma lähtee vartalosta, vartalonhallinnasta, selkälihaksista ja siihen vaikuttaa myös rinta- ja vatsalihakset. Connection- tuntuma- kulkee käsien kautta, kun käsiä käytetään, kuitenkaan se ei kuole, vaikka tehtäisi kuvioita joillain muilla ruumiinosilla tai vaikka kosketus irtoaisi. Jos kädet ovat jäykät, se tuntuma ei pääse niiden läpi. Connection on oikeastaan vartalon jännitettä, kokonaisvaltaista tuntemista.

"Olenkin joskus oppitunneilla ihmetellyt, miksei näitä viennin tekijöitä käsitellä enempää." - Avanaq

On kaksi pääsuuntaa, joista valmennuksessa lähdetään: Askellus tai vise/connection. Valitettavan monet valitsevat ensimmäisen, ihan jo siksi, että ihminen joka ei ennen ole tanssinut, tulee tunnille opettelemaan askelta. Ei siis paritanssia. Tietty askeleetkin on opeteltava, mutta tämä tarkoittaa sitä, että mitä pidetään tanssin lähtökohtana.

"Esimerkiksi yllättävissä, liikesuunnaltaa poikkeavissa kuvioissa valmistelevien merkkien käyttö on onnistumisen edellytys." -Avanaq

Mitään valmistelevia merkkejä (vastarotaatio) ei erikseen tarvitse, kun liike on yhtenäistä. Eli siis nainen liikkuu niin pitkälle kuin pääsee- kiristää kuminauhan, tasaisesti ja pehmeästi. Kun kuminauha on kireä, mies antaa suunnan ja nainen purkaa jännitteen kuten kuminauha, kutenkin niin, ettei kuminauha pääse koskaan ihan löysäksi vaan pieni jännite (connection) on koko ajan. Näin liike seuraa liikettä, tanssi on pehmeää ja jatkuvaa ja vastaliikkeet tulee suoraan edellisistä liikeradoista automaattisesti. Miehen pitää vain antaa naiselle mahdollisuus tehdä se kuminauha: Joustaa mukana, venyä ja olla portaattomasti sitkeä, ei siis seinä eikä tulla perässä.

Vaikea asia. Valitettavan usein valmennustapa on tuollainen askellähtöinen ja silloin tämä asia saattaa tulla ensimmäisen kerran esille vasta vaikkapa parin vuoden harrastamisen jälkeen jatkoryhmässä. Toisin taas voi lähteä rakentamaan tanssia tätä kautta.

Edelleen: Tehkää kuitenkin, kuin omalla kurssillanne opetaan, mutta tämä on hyvä pitää mielessä...

Kirjoittajan avainsanat: vise, connection, valmentaminen, valmennus

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu