TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Pitääkö pidättäytyä cha-chalta? (Tahiti 2006-09-10 20:02)

Välitahti, mitä se on?

Avanaq
2006-09-12 16:07

Nanna:"Selvennös: Musiikki on kahdeksaan jaollista, puhutaan kaseista eli kahdeksan iskun (2 tahtia=tahtipari) muodostamasta jaksosta. Perusaskel kestää 8 iskua eli puhtaasti se ajoitetaan musiikkiin niin, että perusaskeleen ensimmäinen askel astutaan kasin ensimmäiselle iskulle ja kahdeksas askel viimeiselle. Välirytmissä ajoitus menee niin, että perusaskeleen ensimmäinen askel tulee musiikin viidennelle iskulle ja viimeinen neljännelle."

Tämä menee kyllä oman asiantuntemuksen ulkopuolella, mutta sotketaanpa silti asiaa lisää.

Cha chassa pyritään aloittamaan tanssi ensimmäisen tahtiparin ensimmäiselle iskulle,eli mies tekee painonsiirron oikealle jalalle, siitä vasurilla kakkonen eteen jne. Tuosta ekan tahdin ekasta taidetaan puhua isona ykkösenä.

Lähtö ei kuitenkaan aina onnistu isolle ykköselle vaan sille pienemmälle, eli mies lähtee tahtiparin toisen tahdin ykkösellä liikkeelle kuten edellä. Tässä ei ymmärtääkseni silti ole kyse välitahdissa tanssimisesta vaan lähinnä pienemmän luokan tyyliseikasta. Näitä mokia näytti tulevan kunkkukisoissa mitalipareillekin, joten tuskin siis aivan kardinaalimokasta on kyse. (Tämä on siis sama tilanne kuin Nannan lindy-esimerkki). Samalla tavalla väärälle ykköselle voidaan lähteä rumbassa, mutta ymmärtääkseni taas salsassa tahtipareilla ei ole samaa merkitystä.

Jos mies aloittaa askelluksen kuten edellä, mutta ottaa ekan askeleen esim. tahdinkolmannelle iskulle, niin silloin ollaan välitahdissa ja se kirpaisee kyllä syväntä ja rytmikorvaa. Tokkiinsa nelosellakin ruukataan (kait) lähteä liikkeelle, mutta eiköhän silloin aloitetakin cha-challa.

Kirjoittajan avainsanat: cha cha, välitahti

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu