TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Voi yök, mikä tuoksu lenkkareissa (Pia M 2006-08-30 12:48)

Alkoholi auttaa

Streamer
2006-08-31 12:27

Ehkä kengät on syytä joskus pestä, jos pesussa noudattaa tarpeellista varovaisuutta. En todellakaan ole joutunut tekemisiin jalkineiden (en kuitenkaan koskaan käytä tanssilenkkareita enkä muitakaan tossuja) hajuongelmien kanssa, mutta jo ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä käytän ajoittain kenkien käsittelyä laimentamattomalla isopropanolilla (isopropyylialkoholi). Sitä voi helposti sumuttaa esimerkiksi kukkasumuttimella tai millä tahansa suihkepullolla. Tarvittaessa voi suihkuttaa niin paljon, että saa valutettua kenkiin kerääntyneen lian pois (kemiallinen pesu). Kenkien nahkaosat pitää myös ajoittain ulkoapäin suojata siihen tarkoitetulla nahkarasvalla. Vielä tehokkaamman käsittelyn saa sulkemalla kengät käsittelyn jälkeen muovipussiin, ettei alkoholi haihtuisi heti pois. Nahkaiset kengät eivät näytä käsittelystä kärsivän, eivätkä jalatkaan, vaikka ottaisi kengät käyttöön heti desinfioinnin jälkeen vielä vähän kosteina.

Sama aine käy myös saniteettitilojen desinfiointiin samasta pullosta suihkutettuna. Isopropanolia käytetään myös laitoksissa desinfiointiin ja teknisten laitteiden puhdistukseen. Tietokoneen näppäimistö on yleensä likaisimpia paikkoja, samalla voi varovasti puhdistaa senkin. On kyllä olemassa vieläkin tehokkaampia desinfiointiaineita, mutta tarpeetonta desinfiointia on syytä välttää. Neo-Amisept on sekin lähinnä vain isopropanolia lisättynä pienellä määrällä muita kemikaaleja.

Isopropanolia myydään sellaisenaan apteekeissa ja samaa ainetta käytetään myös autoissa kaasutinsprii- ja jäänestoliuoksissa. Itse käytän yleensä kaasutinspriitä, koska se on halvempaa. On oltava varovainen, ettei käytä metanolia sisältävää tuulilasinpesunestettä.

Isopropanoli on vaarallista kuten monet alkoholit yleensäkin. Sitä käytettäessä on noudatettava käyttöturvallisuustiedotteen mukaisia ohjeita. Tappava annos on noin 250 ml, aine on myös tulenarkaa. Väkevä etanoli (etyylialkoholi, sprii, viina) kelpaa myös desinfiointiin, jos raskii sitä käyttää kenkien puhdistukseen. Myös se on vaarallista ja tulenarkaa. Etanolia lisättynä pienellä määrällä glyserolia käytetään yleensä käsien desinfiointiin mm. sairaaloissa.

Ihmisen puhtaalla ja terveelläkin iholla on useita miljoonia bakteereita neliösentillä ja iholta irtoaa vuorokaudessa noin 20 milj. solua, joista n. 10 % on mikrobeja. Koko iholta irtoaa siis yli 1000 mikrobia minuutissa. Kengissä on siis melkoinen määrä bakteereita ja sieni-itiöitä, jotka viihtyvät kosteassa ja lämpimässä. Kenkiin joutuu myös muuta likaa ja ihosta irtoavaa rasvaa ja valkuaisaineita, jotka siellä pilaantuvat.

Pelkkä pesu ei siis aina riitä, ei ainakaan pitkäksi aikaa. Parasta olisikin käyttää vaihtokenkiä ja vaihtaa useita kertoja päivässä kuivat ja puhtaat sukat ja pitää jalat kuivina.

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu