TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
Cha-chan sopimattomuus lavoille (Avanaq 2006-08-24 15:36)

Eräs näkökulma

Vinkelis
2006-08-25 11:22

Jos ajatellaan tanssilattiaa A4 arkkina. Cha Chan Tanssijat ovat tulitikkuja jotka on asetettu arkille. Tulitikku on kuin tanssija kädet suorana sivuille ja ylhäältä päin katsottuna. Tulitikku on tosin pidempi kuin tanssijan kädet (näin jolloin saatte asetelman selville). Tilitikun pituus varsinaisesti määrää sivusuunnaassa liikkumisalueen.

Tulitikku ensin arkille ja tansipari siihen hänen eteensä 5 mm päähän. Tällaiset tulitikkuparit sitten 15mm päähän toisistaan, jolloin tanssijoille tulee tulitikkujen varaama tanssialue, pitkä suorakaide. Jos tällä alueella pysytään ja kaikkien suunnat ovat samat ( tulitikut astettu samansuunaisesti arkille, niin törmäyksiä ei tule. Ongelma vaan on se, että tanssijat eivät asetu parketille samansuuntaisesti. tanssijoita kiertää ja tanssijoiden välissäkin kiertää sylitanssijoita. Liikkuva kuvio halutaan viedä sen läheisen parin tulitikkualueelle, kun siellä just ollaankin liikeradan toisessa päässä.

Eräs ongelma syntyy siitä, kun tanssille varataan leveän suorakaiteen kokoinen alue ja vierein alue on varattu erisuuntaisesti. Naapuriparin varaamaa aluetta ei näe kun se on piirretty sen parin ja yleensä miehen päähän. Kun kuvio etenee sattumalta myös viereistä ruudusta samaa törmäyspistettä kohti ja kuvio on kesken....

Asettuisin mieluusti samansuuntaisesti perusaskeleen mukaan, jolloin olisi mahdolista liikkua toistensa lomittain. (tulitikut samansuuntaisesti parketille/ miehen selät samaan suuntaan)Kokeillaan tätä siellä lavalla ja kommentoidaan sitten lisää ? Tietenkin se on lavaolosuhteissa vaikeaa, mutta mahdollista...

Olen tutkinut tätä asiaa erittäin monesti ja monelta kantilta. Jos menen parin kanssa ensimmäisenä sinne lattialle, niin seuraava pari ei osaa laskea, minkälaisen tanssialueen olen hahmottanut tarvitsevani ja missä suunnassa sen olen asetellut. Jos tanssin erittäin pientä, leveyssunnassa 1m metri ja parin suunnassa puoli metriä olevaa aluetta tai pysymme ihan paikallaan, tulee joku pari tai parin puolikas tuolle alueella jossain vaiheessa takuuvarmasti ja sitten taas mulkoillaan että liikkuuko ne siitä alueesta pois vai ei tai miksi ne siinä jumittaa. Jos tulen muiden joukkoon myöhemmin, on vaikea hahmottaa miten parit siinä lattialla liikkuvat ja saatan asettua pienelle kuvioalueelleni siten että sen onkin jo jonkun "tulitikkualue", sillä he ovat sen alueensa toisessa päässä juuri sillä hetkellä.

Näiden seikkojen valossa kukin tanssipari ilmeisesti etsii sitä vapaata tanssialueen nurkkaa jossa käy pyörähtämässä, liikkuu parketilla ja mukauttaa tanssisuuntia tulkiten tanssia oman mielensä mukaisesti, tottakai. Sanoisin yks kantaan sen, että jos näyttää olevan liikkeessään törmäykurssilla voi lyhentää vientiään pehmeästi, tulkita siihen jotain kiemuroita ja ylipäätänsä kunnioittaa sitä naapuriparia niin paljon, että pysähtyy, väistää tms. tanssin katkeamisesta huolimatta jotta ei tule niitä haavereita. Sillä joskus, jossain muualla, toisessa tilanteessa kyllä onnistuu se täydellinenkin tanssiminen. Näitä törmäilijöitä esiintyy takuuvaramasti huipuista aloittelijoihin eikä se ole ongelma. vaan se miten asiaan suhtaudut.

Ei ehkä ihan täydellinen mielipide, mutta harkittu ja oma näkemys. Ja luulen ymmärtäväni sen seikan että cha chassa ei liikuta vain sivusuunnassa, vaan myös sivuvinoittain ja eteen taakse. Musiikintulkinnalla kuviosuunnat häviävät myös aika tehokkaasti jolloin kyllä pystyy mukautumaan ja löytämään paikkoja jossa tanssia ilman tanssin katkeamista. Joskus menestys on hyvä joskus ei.

Vinkelis

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu