TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu
(Taas) vaihdon toiminnasta harjoituksissa (Satunnainen tanssija 2006-08-15 10:40)

Vaihtamisen psykologinen (ja tekninenkin) hyöty

Avanaq
2006-08-16 14:52

Tämä raapustus ei ole suora vastaus Nannalle, mutta hänen juttunsa (ja parin muun) herätti muutamia ajatuksia.

Jokainen tietysti voi yksin päättää, miten hän tulee tanssia harrastamaan. Jos aikomuksena on tanssia lähinnä vain oman parin kanssa hamaan tulevaisuuteen, ei parin vaihtamisella ole suurta merkitystä. Oman parin kanssa harjoittelulla on tekniikan oppimisessa (toki myös muilla tanssin osa-alueilla) omat etunsa, mutta myös sudenkuoppansa - enkä nyt tarkoita pelkästään perheriitojen tuomista lattialle. Vakiparin kanssa urautuu helposti toistamaan samaa kaavaa, myös niitä virheitä.

Lähipiirissä on myös muutamia esimerkkejä, jolloin parin tanssillisesti kehittyneempi puolisko selvästikin taantuu taidoissaan (en sitten tarkoita, että aina ja kaikkialla näin kävisi). Tämäkään ei tietysti ole suuri ongelma, jos pari tanssii pääasiassa vain keskenään - rakkaus ja parisuhdehan ovat ikuisia, eikö niin? Kun tällaisen ikuisesti yhdessä tanssivan parin jäsenet sitten joutuvatkin erilleen rakkauden ruostuessa, kynnys jatkaa tannssia uusien tuntemattomien partnereiden kanssa voi olla nousta liian korkeaksi. Tiedän tapauksia, jolloin kynnys on ollut liian korkea ja tanssiminen on loppunut tykkänään.

Ja sitten toiseen pointtiin. Tanssin oppiminen ei ole pelkästään tekniikan, visen, rytmin tai edes etiketin omaksumista. Tiedän monia tanssillisesti aivan lahjakkaita tyyppejä (kaiken lisäksi miehiä), joiden suurin este paritanssin harrastamiseksi on toisen ihmisen kohtaamisen pelko. Siis se, että pitää mennä tuntemattoman ihmisen (joka kaiken lisäksi on vielä vastakkaista sukupuolta) luo, puhua hänelle, ottaa kädestä, päästää turvaetäisyyden sisäpuolelle ja vielä tehdä jotain yhdessä. Parin vaihtaminen kursseilla on kuitenkin helpoimpia keinoja tämän suuren mörön selättämisessä. Kurssilla vaihto tapahtuu automaattisesti, "pakosta", jolloin pelkokerroin on tavallisesti pienempi kuin oikeissa tansseissa.

Kirjoittajan avainsanat: vaihto

TanssipalvelinYleisönosastoKeskustelu